Actualitate

Fost primar, din nou în fața judecătorilor

Fostul primar al comunei Brăești a ajuns iar în fața judecătorilor, și tot în calitate de inculpat. Adrian Ion Perțea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău într-un dosar de lovire sau alte violențe și violare de domiciliu, după ce, în 2017, și-ar fi bătut un cunoscut. Nu este clar motivul, însă dosarul a trecut de camera preliminară la Ju­decătoria Buzău dar decizia nu este definitivă și a fost deja atacată de procurori după ce instanța a îndepărtat din rechizitoriu declarația în calitate de martor a fostei sale soții, martor în cauză, precum și a tuturor referirilor din rechi­zi­toriu cu privire la proba exclusă (inclusiv testarea poligraf).

Amintim că în octombrie 2019 a rămas definitivă sentința în dosarul “Mită pentru permise”  în care Adrian Perțea a fost condamnat cu suspendare. Fostului primar al comunei Brăești, condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani, i-a fost respins recursul în casație judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, decizia fiind definitivă.

,,Respinge, ca inadmisibil, recursul în casație declarat de inculpatul Perțea Adrian Ion împotriva deciziei penale nr. 504 din data de 22 mai 2019 pronunțate de Curtea de Apel Ploiești – Secția Penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. 3140/114/2015. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi 02 octombrie 2019”,  se precizează în soluția instanței.

Din acest motiv, Perțea nu va candida anul acesta pentru un nou mandat de primar. El a primit interdicție, timp de doi ani, de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Amintim că la data de 22 mai 2019, magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus condamnarea definitivă a cinci inculpați într-un dosar care a avut ca obiect infracțiuni de corupție comise de instructori din municipiul Buzău și municipiul Râmnicu Sărat, împreună cu examinatori auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău. Este vorba despre Gheorghe Brătilă, administrator al școlii de șoferi S.C. BRĂTILĂ S.R.L. Buzău și instructor auto axat preponderent pe categoriile de profesioniști, condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 2 ani, despre Adrian Botezatu, la momentul comiterii faptelor agent șef de poliție, examinator auto în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău, condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și trafic de influență, la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 3 ani. Totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpat a  sumei de 1.668,24 lei obținută prin săvârșirea infracțiunilor).  Andrei Costin Chitic, la momentul comiterii faptei agent șef de poliție, examinator auto în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău, a fost condamnat  și pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, la pedeapsa de 9 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat; totodată, instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 1 an).

Adrian-Ion Perțea, primar al comunei Brăești la acel moment, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 2 ani, iar Valeriu Răduță, instructor auto și administrator al unei alte școli de șoferi, a fost condamnat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 2 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat. Totodată, instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 1 an și 4 luni.

Dosarul penal a avut la bază două sesizări din oficiu întocmite de lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Ju­dețean Anticorupție Buzău, în baza informațiilor obținute și documentate referitor la co­miterea de acte de corupție de către examinatori auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău și administratorii unor școli de șoferi din municipiul Buzău și din munici­piul Râmnicu Sărat, în legătură cu susținerea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Alături de informațiile obținute și documentate de lucrătorii Serviciului Județean Anticorupție Buzău, unul dintre elementele care au stat la baza demarării acestei anchete a fost și cercetarea sociologică rea­lizată de Serviciul Studii și Proiecții din cadrul Direcției Generale Anticorupție privind promovabilitatea la prima exa­minare pe școli de șoferi si instructori auto, cercetare rea­lizată pe baza statisticii postate pe site-ul Direcției Regim Permise și Înmatriculări Vehicule. Conform acestor date statistice, în anul 2012, la nivelul județului Buzău, pe primul loc s-a clasat școala de șoferi S.C. BRăTILă S.R.L., cu instructorul auto Gheorghe Brătilă, cu 453 candidați examinați, din care 82,34  la sută  au fost declarați admiși la prima examinare.

Rezultatele cercetării sociologice au relevat imposibilitatea școlarizării unui număr atât de mare de cursanți în interval de un an, numărul

maxim de elevi putând fi de 120 în urma efectuării unui program de lucru prelungit (10 ore pe zi, 7 zile pe săptămână); conform normelor legale, fie­cărui candidat trebuie să i se asigure 30 de ore de conducere, ceea ce presupune pentru 453 de cursanți numărul total de 13.590 de ore.

Admițând că a lucrat în fiecare zi a anului 2012 (inclusiv sâmbăta, duminica și sărbătorile legale), pentru a putea realiza numărul de ore de conducere stabilit legal, instructorul auto Brătilă Gheorghe ar fi trebuit să lucreze 37 de ore pe zi.

Pentru documentarea activității infracționale, cu sprijinul Serviciului Operații din cadrul D.G.A., în cauză a fost autorizat un investigator sub acoperire.

În faza de urmărire penală, lucrătorii S.J.A. Buzău au desfășurat activități procedurale în baza a 79 de ordonanțe de delegare.

În instrumentarea cauzei s-a beneficiat de suportul tehnic și operational al Serviciului Operații din cadrul D.G.A., Serviciului Județean de Protecție Internă Buzău și Inspectora­tului Județean de Jandarmi Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker