Politic

A fost finalizat programul de guvernare, negocierile continuă pentru premier

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru poziția de premier, a declarat sâmbătă seara, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR, că s-a finalizat programul de guvernare și acordul politic în proporție de 99%. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate.

Nu s-a luat, în schimb, nicio decizie în privința premierului, iar negocierile vor continua și duminică, dar luni cele trei partide se vor prezenta la Cotroceni cu o propunere clară. S-au stabilit și datele de rotație a premierilor.

Desființarea SIIJ. Multe necunoscute

Ciucă spune că s-a luat și decizia desființării până la 31 martie a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care va fi înlocuită însă de o altă structură, fără să ofere detalii despre ce atribuții va avea aceasta.

Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, a reacționat imediat pe Facebook, acuzând „monstruoasa coaliție PNL-PSD-UDMR”„nu vrea să desființeze SIIJ”, propunând în fapt o altă structură.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că în cadrul negocierilor cu PNL şi PSD privind formarea unei coaliţii guvernamentale s-a discutat despre desfiinţarea, prin lege, a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie: „Am spus că prin lege se va desfiinţa SIIJ şi atribuţiile şi competenţele trebuie date la o structură, mai mult nu am discutat”, a afirmat Kelemen Hunor sâmbătă seară

Cum s-au negociat ministerele

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că dacă partidul său are primul-ministru, se egalizează numărul de ministere, iar dacă PNL va veni cu premierul, atunci PSD are mai multe ministere. „Pentru că domnul Ciucă are un mandat de la PNL să fie prim-ministru, iar eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile vin în interiorul partidului, este normal ca atât eu cât și dl Ciucă să luăm aceste decizii (în interiorul partidelor, n.r.). Până luni, când vom merge la Cotroceni, vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă. Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului, iar în acest moment o să ne întoarcem în fața colegilor și o să luăm o decizie”, a declarat Ciolacu.

În privinţa pachetului social, Marcel Ciolacu a spus că au rămas aceleaşi propuneri. „Cel mai ambiţios proiect este faptul că vom avea, pe lângă acest pachet social, extrem de aşteptat, vom încerca să închidem şi cu 7% investiţii pentru anul viitor, ceea ce este o premieră”, a afirmat Ciolacu.

„Taxă de solidaritate” 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului rămân la formațiunea pe care o reprezintă. „Vom avea o propunere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni. Noi am luat decizia să nu intrăm în această rotativă, așa că vor rămâne doar PNL și PSD să dea premierul. Am stabilit doar datele de rotație a premierilor”, a declarat Hunor.
De asemenea, preşedintele UDMR a avansat ideea instituirii unei „taxe de solidaritate”, care să fie aplicată companiilor care înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an, precizând că acest subiect nu se regăseşte în programul de guvernare, dar va fi discutat după instalarea Guvernului. „La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxă de solidaritate e OK, dar trebuie să vedem ce fel de solidaritate şi cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord că oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse. Asta a fost discuţia”, a declarat Kelemen Hunor sâmbătă seară, la finalul discuţiilor privind formarea unei coaliţii de guvernare.

Articole similare