Actualitate

Fost comandant de la Boboc, trimis în judecată de DNA

Un fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene Boboc și al Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce, potrivit procurorilor anticorupție, ar fi efectuat zboruri cu aeronave de vânătoare fără să dețină avizele medicale necesare.

Comandorul Marius-Mihai Oatu

Comandorul Marius-Mihai Oatu și-a început cariera militară ca pilot în anul 1989 la Baza 71 Aeriană și a urmat apoi toți pașii carierei militare, ocupând funcțiile de pilot, pilot instructor, instructor cu securitatea zborului, locțiitor al comandantului de escadrilă și comandant de escadrilă la Baza 95 Aeriană. Ulterior, acesta a ocupat funcția de comandant al Bazei Aeriene de Instruire și Formare a personalului Aeronautic Boboc (2012-2014), iar mai apoi a fost comandant al Bazei 71 Aeriană, până la trecerea sa în rezervă, în 2021.

Conform informațiilor furnizate de Forțele Aeriene Române, comandorul Marius-Mihai Oatu a organizat și participat la numeroase misiuni naționale și internaționale în țară și în străinătate. Acesta are peste 1.100 de ore de zbor pe aeronave de tipul Mig 21LanceR, L-29, L-39, MiG-21MF și RFMM.

Printre distincțiile și decorațiile primite de Oatu se numără Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de merit „În serviciul Armatei României”, precum și Semnul onorific „În serviciul patriei”, pentru 20 ani de activitate.

147 misiuni de zbor fără licență medicală validă

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, timp de trei ani, comandorul Marius-Mihai Oatu ar fi urcat de 147 de ori la bordul unor aeronave militare, inclusiv avioane de vânătoare MIG 21 LanceR, fără să mai dețină licența medicală validă, profitând de funcția sa, pentru a încasa sumele aferente primei orare de zbor, respectiv primei de clasificare.

Acest fapt, mai spun procurorii, a avut drept urmare vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naționale, prin Statul Major al Forțelor Aeriene, cu referire la interesul executării misiunilor de zbor de către piloți militari apți din punct de vedere medical, în condiții de siguranță aeronautică, respectiv exercitării acelor prerogative aferente funcției de comandant în condiții de legalitate.

„În perioada 01.11.2013 – 06.03.2017, inculpatul comandor (r) O. M. M., în calitate de pilot militar de aeronave prin 147 de acte materiale repetate, uzând de prerogativele funcției de comandant deținută inițial la nivelul Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene Boboc – U.M. 01838 Boboc (actualmente Baza Aeriană de Instruire și Formare a personalului aeronautic «Aurel Vlaicu» Boboc) (în perioada 01.11.2013-16.06.2014) și ulterior la nivelul Bazei 71 Aeriană «General Emanoil Ionescu» Câmpia Turzii – U.M. 01969 Câmpia Turzii (începând cu data de 17.06.2014 până la momentul trecerii în rezervă 31.12.2021) care în perioada 27.06.2014 – 06.03.2017 a beneficiat de sprijinul inculpatului lt. col. (r) medic B. M. I. (…) prin care s-a admis, printre alții, și pe sine la zbor, în deplină cunoștință de cauză asupra lipsei propriei licențe medicale valide, cu bună știință și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aferente calității menționate, prin încălcarea acelor prevederi legale expres evidențiate în cuprinsul actului de sesizare a instanței militare, a executat fără drept un număr total de 147 de misiuni de zbor (trei misiuni de zbor pe aeronave IAR 99 Std., 104 misiuni de zbor pe aeronava MIG-21 LanceR și 40 misiuni de zbor pe IAR-330), în scopul obținerii pentru sine a unui folos necuvenit patrimonial (reprezentat de încasarea sumelor aferente primei orare de zbor, respectiv primei de clasificare), fapt ce a avut drept urmare vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naționale, prin Statul Major al Forțelor Aeriene, cu referire la interesul executării misiunilor de zbor de către piloți militari apți din punct de vedere medical, în condiții de siguranță aeronautică, respectiv exercitării acelor prerogative aferente funcției de comandant în condiții de legalitate”, se arată în rechizitoriul DNA.

Avocata comandorului Oatu dă vina pe șefii acestuia

De cealaltă parte, avocata comandorului Marius-Mihai Oatu susține că verificarea aptitudinilor fizico-medicale ale acestuia intra în atribuțiile Statului Major al Forțelor Aeriene, iar faptul că ulterior i-a fost prelungită licența de zbor demonstrează că era apt medical pentru a zbura și nu a periclitat în vreun fel misiunile aeriene.

„Nu s-a pus nicio clipă în discuție lipsa capacității de a zbura. Era apt medical în toată această perioadă de timp, aspect confirmat în 2017 când s-a prelungit licența de zbor. Fiecare zbor a fost aprobat de șeful Forțelor Aeriene. Planificarea în vederea efectuării vizitei medicale trebuia realizată de Statul Major al Forțelor Aeriene în calitate de angajator. Dacă angajatorul nu s-a preocupat pentru planificarea vizitei medicale este culpa angajatorului”, spune avocata comandorului.

Investigația procurorilor militari l-a luat în vizor și pe fostul medic șef al Bazei militare de la Câmpia Turzii, care va fi judecat pentru acuzații de complicitate la infracțiunea pentru care Oatu este trimis în judecată. Colonelului Marius Buiu i se reproșează că i-ar fi permis comandantului să zboare pe supersonice, cu toate că nu avea licența medicală validă. Medicul se apără și spune că dosarul comandorului Oatu era clasificat la Statul Major al Forțelor Aeriene și doar șefii aviației militare aveau acces.

„Ce legătură are medicul său, medicii de la Baza 71, că o persoană care este angajatul Forțelor Aeriene în forul superior Bazei 71 și care este numit comandant la Baza 71 zboară sau face anumite activități, când toate documentele militare, ordine militare cu caracter secret spun că poate să desfășoară acele activități? La Baza 71 nimeni nu avea posibilitatea de a verifica un document cu privire la comandant. Nivelul de clasificare era superior, deci nu aveam acces la o asemenea informație”, a declarat colonelul Marius Buiu, fost medic șef al Bazei 71 Câmpia Turzii, citat de refleqtmedia.ro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București, iar Ministerului Apărării Naționale prin Statul Major al Forțelor Aeriene s-a constituit parte civilă. Procurorii mai spun că paguba materială adusă MapN de faptele comandorului se ridică la suma de 107.765 lei și, în cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a popririi până la concurența sumei de 85.825 lei, asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile bancare deținute de inculpat la trei unități bancare.

Articole similare