Economic

Forțe suplimentare pentru evaluarea pagubelor provocate de secetă

12 comisii de evaluare aflate sub coordonarea Direcției Agricole Buzău se află în teren pentru a verifica în ce proporție și pe ce suprafețe sunt afectate culturile înființate în campania agricolă de toamnă. „Avem 12 comisii începând de astăzi (n.r., 6 mai). Am suplimentat cu încă șase cele existente.  Comisiile sunt formate din oamenii noștri de la Direcție și de la APIA. Comisiile se deplasează în teren după un program bine făcut, stabilit de Direcție, pentru că suntem coordonatorii acestui grup tehnic. Este un grup de lucru coordonat de Direcția Agricolă, iar președintele este prefectul județului. Până la această dată avem înștiințări pentru peste 65.000 hectare, ceea ce înseamnă culturile din toamnă, neintrând aici culturile perene și nici cele semănate în primăvară”, a explicat directorul direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Având în vedere mobilizarea comisiilor al cărui număr a fost dublat, în acest moment situația a fost clarificată pentru o bună parte dintre suprafețele calamitate, pentru că, spune directorul Direcției Agricole, trebuie dat drumul cât mai rapid la înființarea altor culturi pe aceste terenuri, iar agricultorii trebuie să pregătească mai întâi suprafețele. Bine­înțeles, agricultorii nu trebuie să întoarcă culturile compromise de secetă înainte de evaluarea comisiilor pentru a putea obține despăgubirile de la ministerul de resort.

”Vom fi primul județ din țară care vom termina evaluările. Noi sperăm ca în 4-5 zile tot județul să fie acoperit. Pentru 40% din județ am dat drumul la reînsămânțări, acolo  unde am fost și am făcut evaluarea. În mare parte se vor înființa culture de porumb și floarea-soarelui și eventual soia dacă au irigații”, spune directorul Direcției Agricole Buzău. Din păcate, precipitațiile căzute pe teritoriul județului nu sunt consistente și nu se mai poate face mai nimic în principal pentru cultura grâului care, ”nu se știe dacă mai rămâne 30% în picioare în condiții normale. Recolta de grâu din acest an va fi în jur de 20% față de anul trecut”, spune directorul Direcției Agricole Buzău. Potrivit informațiilor  oferite de conducerea DGA Buzău, preciptațiile din ultimile zile au căzut destul de neuniform, situîndu-se undeva între 6-7 litri pe metrul pătrat în zona Râmnicului, în zona Gălbinași în jur de 40 de litri, în partea Rușețu, Luciu, Largu, în jur de 20 litri, 25 litri pe zona Pogoanele, iar în partea dinspre Pietroasele, Ulmeni, Săhăteni sunt zone unde nu a plouat deloc, dar sunt și zone cu 10 litri pe metru pătrat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker