miercuri, 15 iulie 2020

Foraje puțuri arteziene

Fără excepție, toți clienții sunt interesați de costurile de foraje puțuri pentru apă, iar adâncimea sa este principalul factor de preț. Înainte de a începe munca, specialiștii trebuie să efectueze un studiu al zonei, analizând dificultățile potențiale și sfera muncii. Localizarea unui acvifer productive, depinde în mare măsură de topografie și de corpurile mari de apă din apropiere (lacuri și râuri).

Probleme de prezicere a adâncimii unui puț la apă

Se crede că nu este nevoie să se foreze puțuri lângă râu pentru o lungă perioadă de timp, deoarece apa este aproape de suprafața pământului. De fapt, acest lucru este departe de caz – orice rezervor este păstrat din cauza fundului rezistent la apă, care este căptușit cu o pernă de lut. Prin urmare, pentru foraj în apropierea lacurilor și râurilor, este necesar să te bazezi pe adâncime mare pentru acvifer. Relieful în sine nu garantează exactitatea evaluării preliminare: de multe ori, puțurile de pe dealuri sunt mai puțin adânci decât în ​​depresiuni.

Cât să forezi înainte de apă

În timpul procesului de foraje puțuri, este necesar să se deschidă primul strat de lut și să se meargă mai adânc la al doilea strat rezistent la apă. De regulă, la acest nivel există un volum suficient de apă produsă, care va asigura funcționarea neîntreruptă a unui puț gospodăresc. Pe măsură ce se adâncește, experții prelevează probe de sol pentru fiecare 2-3 metri de penetrare, până când găsesc nisip. Prezența numai a argilei, indică trecerea stratului de lut și necesitatea continuării forajului. De îndată ce apare nisipul (optim – fracție grosieră), frecvența măsurărilor crește, iar experții încep să evalueze parametrii acviferului – cu cât grosimea acestuia este mai mare, cu atât debitul poate fi mai mare.

Citește și: Consultanta Marketing – ce rol are si cum te poate ajuta

Deschiderea insuficientă a stratului poate afecta negativ funcționarea obiectului de admisie: lichidul se acumulează în partea de jos a stratului, și,  în acest caz nu este necesar să vorbim despre furnizarea neîntreruptă a resursei la suprafață. Apa potabilă de înaltă calitate a site-ului este o necesitate. Pentru organizarea unei alimentări autonome de apă la țară, comandă foraje puțuri arteziene pentru apă la firma de foraje puțuri.  Forajul unui puț artezian presupune presiune ridicată în acvifer și absența depozitelor în calcar. Carcasa superioară este montată pe linia superioară a purtătorului de apă, apoi, în stratul calcaros, este așezat barilul conductei, pentru a lăsa ca apa să intre în fântână. Sub nivelul ei, la 10 m se fixează pompa în interiorul carcasei. Sondele arteziene au un număr diferit de șiruri de carcasă, iar diametrul și lungimea carcasei diferă. Dacă gospodăria este situată într-o zonă bogată, se pot executa foraje puțuri pe teritoriul său doar iarna.

Beneficiile puțurilor arteziene

Nivelul constant al apei. Acviferul poate fi folosit câteva decenii.

Durată lungă de viață. Cu o proiectare și funcționare corespunzătoare, o fântână poate furniza apă timp de până la 70 de ani.

Puterea este de 3-5 mc. Se asigură furnizarea neîntreruptă de apă la cabană, irigare.

Apa produsă poate conține prea multe minerale și microorganisme. Pentru a afla compoziția și calitatea apei și dacă respectă standardele sanitare, se efectuează o analiză de laborator.

 

loading...
error: Content is protected !!