Administrație

Fitch menține ratingul municipiului Buzău la „BBB minus”

București, Oradea si Brașov, în aceeași situație

Vineri, Fitch Rating a confirmat ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută și monedă locală a orașelor București, Oradea, Brașov și Buzău, la „BBB minus”, perspectivele asociate fiind negative. Aceas­tă decizie vine după ce, luna trecută, Fitch Rating a confirmat ratingul Româ­niei la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiții).

Perspectiva negativă reflectă incertitudinile privind implementarea politicilor pentru core­ctarea dezechilibrului fiscal structural pe termen mediu și impactul pandemiei a­supra finanțelor publice. Administrația actuală are în plan o serie de reforme fiscale și macroeconomice pentru sustenabilitatea fiscală pe termen mediu, dar istoricul slab de consolidare fiscală și rigiditatea crescută a bugetului sunt provocări cheie, preciza Fitch. Pentru Buzău și celelalte orașe, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanța operațională și nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor orașe care beneficiază de un calificativ „BBB minus”, în pofida unei așteptate scăderi a acti- vității economice provocate de pandemia de Covid-19.

Astfel, Fitch evaluează profilul individual de cre- ditare (SCP) al municipiului Buzău la „BBB minus”, în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României, ratingurile orașului fiind limitate de cele ale României. “Buzăul are o populație de peste 133.000 locuitori și este amplasat în regiunea Muntenia, fiind un nod de cale ferată ce leagă Bucureștiul de Moldova și Transilvania de litoralul Mării Negre. Economia orașului este împărțită între agricultură și industrie”, arată Fitch Rating. Comparativ cu celelalte orașe care beneficiază de rating din partea Fitch (Brașov și București), Buzăul are un ritm de creștere mai lent, iar acest lucru era de așteptat ținând cont că este situat într-o regiune mai puțin dezvoltată a României, conform Fitch.

Articole similare

error: Continut protejat!!