miercuri, 12 august 2020

Filaj la demnitari

Tratat, de către toţi observatorii lucizi, drept o problemă ce trebuie trecută la capitolul „defecţiuni” ori „poliţe plătite” în colaborarea dintre Direcţia Naţională Anticorupţie cu Serviciul Român de Informaţii, incidentul descoperirii microfoanelor plantate în birorile vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi a tulburat, se pare, foarte puternic, apele în interiorul partidelor de opoziţie. Spunem acest lucru întrucât capii pesedişti buzoieni au tratat pe larg, la întâlnirea cu presa de vineri, respectivul incident, semn că aceştia or fi scuipat în sân la auzul celor întâmplate şi au spus în gând vorba aceea cu „Doamne-fereşte, până te nimereşte!”.

            Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a admis că microfoanele de la Consiliului Judeţean Iaşi, instalate în birourile vicepreşedinţilor Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei, aparţin D.N.A. Conform agenţiilor de presă, surse judiciare au declarat că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Constantin Adăscăliţei face obiectul unor verificări ale procurorilor anticorupţie, care au solicitat instanţei autorizarea interceptării ambientale, în acest scop fiind montată aparatura respectivă. Pe de altă parte însă, surse din S.R.I. au susţinut că amplasarea camerelor de luat vederi ar fi fost făcută fără ştirea specialiştilor instituţiei.

            Liderul organizaţiei judeţene P.S.D., primarul Constantin Boşcodeală, consideră filajul la care au fost supuşi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Iaşi drept un lucru incorect „faţă de specia umană”: „M-aş mai opri şi la întâmplarea, poate prezentată puţin hilar – dar nu este o întâmplare deloc frumoasă – cea de <filaj demnitari>. Am observat că, în general, sunt filaţi foarte bine demnitarii din opoziţie, cu sprijinul demnitarilor de la putere. Cred că, într-adevăr, ne întoarcem în zona comunistă, în zona neagră a istoriei României, cred că acest lucru nu este un lucru corect faţă de specia umană – cel prin care eşti urmărit oriunde, fie la birou, fie acasă, fie pe stradă –, cred că instituţiile abilitate ale statului trebuie să-şi facă datoria aşa cum şi-o fac instituţiile abilitate din ţările occidentale dezvoltate, şi cred că, într-adevăr, românul are dreptul să trăiască cu onoare în ţara lui”, a declarat Boşcodeală.

„Prostituatele acelea o face din lipsă de altă activitate, că trebuie să trăiască”

     La rândul său, preşedintele executiv al organizaţiei, deputatul Marian Ghiveciu, a condamnat supravegherea, în cazul demnitarilor, inclusiv a vieţii private, fiind convins că unui asemenea regim sunt supuşi şi jurnaliştii: „De ce nu fac o lege, să ne anunţe clar că toţi suntem urmăriţi, să ne monteze camere şi în locuinţă şi în birouri, şi peste tot unde mergem, să renunţăm cu toţii la viaţa intimă, la viaţa de familie, sau mai bine să ne opereze la creier, să ne bage un microcip şi, în felul acesta, să ne monitorizeze tot timpul. Nu se poate – nu am nimic cu colegul Păsat, este problema lui să-şi rezolve în instanţă – însă să aud că a intrat pe Internet şi a discutat cu prostituate… Prostituatele acelea o face din lipsă de altă activitate, că trebuie să trăiască! Dar problema este că sunt foarte mulţi politicieni care se prostituează ei. Asta este problema! Nu ştiu, mi se pare cel puţin deranjant să nu ai dreptul la intimitate ca persoană. şi nu mă refer numai la politicieni, ci şi la dumneavoastră, că eu sunt sigur că şi dumneavoastră sunteţi monitorizaţi, în aşa manieră ca, înainte de alegeri, dumneavoastră să nu scrieţi anumite articole despre persoane. Nu ştiu, eu am anticipat dintotdeauna anumite lucruri şi, aţi văzut că, în timp, au început să se contureze. Eu am convingerea că vor avea grijă şi de dumneavoastră, ca atunci când sunt în campanie, să-i lăsaţi în pace”, a susţinut deputatul Marian Ghiveciu.

     Preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, a părut mai relaxat în legătură cu acest subiect, atâta timp cât a susţinut că nu a căutat, în zilele care au trecut de la debutul scandalului, microfoane ori camere video în biroul său. Totuşi, el susţine că, în anii comunismului, organele abilitate aveau mai multă decenţă în asemenea chestiuni: „În legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Iaşi, este o chestiune care, sigur, ne arată în ce stat trăim, care este modul de urmărire al persoanelor. Sigur că organele statului îşi fac datoria aşa cum se pricep mai bine, eu, dintotdeauna, am crezut şi cred, prin formaţia mea profesională, că, în mare parte, o infracţiune sau un furt se dovedesc prin documente. Să asculţi şi să vezi ce se întâmplă, mi se pare o  chestiune care cred că, în comunism, în nicun caz nu era la modă. Poate nici tehnica nu corespundea acestor chestiuni, dar, poate, zic eu, aveau mai multă decenţă organele care erau îndriduite cu acest aspect. Nu am verificat biroul, îl las în continuare, dar îi rog totuşi să se gândească că, dacă bate soarele şi la mine în birou, mai bate din când în când, o să mă uit şi eu pe pereţi să văd dacă… Dar nu pream am timp să văd dacă nu cumva s-a schimbat culoarea într-o parte. Eu cred că acolo, la Iaşi, având în vedere şi modul în care a fost deconspirat, a fost şi o glumă, a fost şi o chestiune de a ne arăta cât de copilăresc putem trata anumite probleme. Sigur, dacă acei vicepreşedinţi nu aveau nici atribuţiuni, eu nu ştiu cu ce puteau ei să devină nişte corupţi, dacă ei nu semnau şi nu făceau nicio mişcare, am înţeles că erau de decor. În sfârşit, aceasta este chestiunea, îi lăsăm pe alţii să rezolve. ”

loading...
error: Content is protected !!