Sport

Fetele de la Râmnic, campioane naționale la oină în sală

Performanță remarcabilă pentru secția de oină a clubului CSM Râmnicu Sărat. Râmnicencele au reușit să-și adjudece Campionatul Național de Sală la senioare, câștigând toate meciurile disputate și reeditând, astfel, „isprava” băieților.

Fetele antrenate de Cosmin Bălan au învins cele mai titrate echipe din țară, turneul de la Târgu Lăpuș fiind tranșat oarecum chiar după prima etapă, atunci când CSM dispunea de Galicea Mare, cu 6 la 2. Au urmat victorii cu CS Hida și Avântul Frasin, alte două centre importante ale sportului național.

  • CSM Râmnicu Sărat – ACS Galicea Mare:  6-2
  • CS Hida – ACS Avântul Frasin:  7-2
  • ACS Galicea Mare – ACS Avântul Frasin: 0-2
  • CSM Râmnicu Sărat – CS Hida: 6-3
  • CS Hida – ACS Galicea Mare: 4-4
  • ACS Avântul Frasin – CSM Râmnicu Sărat: 2-6

Clasament final

  • Locul 1 – CSM Râmnicu Sărat 9p
  • Locul 2- CS Hida 6
  • Locul 3- ACS Avântul Frasin 5p
  • Locul 4- ACS Galicea Mare 4p

Cu trei titluri naționale și o calificare în Cupa Reginei, competiție programată pentru 2024, CSM devine rapid una dintre forțele din oină. Poate mai important decât medaliile și trofeele obținute, foarte mulți copii din zona Râmnic s-au îndreptat către acest sport care părea mai mult o curiozitate, acum câțiva ani: „Sunt mândru că în decurs de două săptămâni am reușit două rezultate fantastice, atât la băieți (Ploiești) cât și la fete (Tg. Lăpuș) am devenit Campioni Naționali la oina în șase. CSM Rm Sărat devine un club foarte puternic în țara asta și datorită muncii și seriozității de care dăm dovadă în timpul anului competițional. Mulțumim domnului președinte al Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu, domnului vicepreședinte Felix Rache și domnului primar al municipiului Rm. Sărat Sorin Cârjan pentru sprijinul care ni-l acordă la oină, sportul național al României, CSM Rm. Sărat continuă povestea frumoasă spre înalta performanță!”.

Râmncu Sărat a devenit rapid unul dintre polii de forță al sportului național, secția de oină, reînființată acum trei ani, ajungând să contabilizeze un număr impresionant de titluri și medalii, la toate categoriile de vârstă. Clubul buzoian punctează și la un alt capitol extrem de important, atragerea copiilor către sport, obiectiv, de altfel, primordial pentru o grupare serioasă.

Sportul național a primit, în ultimii ani, o gură importantă de oxigen. Numărul  jucătorilor de oină s-a triplat în ultimii zece ani, conform datelor oficiale existând, la ora actuală, peste 5.000 de practicanți. Ca sport, oina este unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind menționat documentar încă din secolul al XIV-lea.

Articole similare