luni, 06 iulie 2020

Femeie de serviciu la un spital din Buzău, suspectă de rujeolă

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică sunt în plină campanie de recuperare vaccinală, demarată mai ales în contextul în care Buzăul a ocupat de mai multe ori prima poziţie în ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor noi de rujeolă.

În această săptămână a fost semnalat un nou astfel de caz, de această dată la un adult. Este vorba despre o femeie de serviciu care lucrează într-o unitate sanitară din Buzău. „Joi, a fost semnalat un caz la o persoană adultă, de peste 45 de ani. Persoana este cu risc, pentru că este îngrijitoare de curăţenie într-o unitate sanitară. Nu putem să bănuim sursa, pentru că locuieşte doar cu soţul ei de aceeaşi vârstă, probabil că prin mijloacele de transport în comun, altfel nu se poate. S-au luat toate măsurile în consecinţă, vom supraveghea, vom monitoriza. Oricare dintre noi se poate afla oricând în aceeaşi situaţie”, a menţionat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

După cum au declarat reprezentanţii DSP Buzău, ­exi­stă probabilitatea ca femeia să nu fi fost vaccinată împotriva rujeolei. „La vârsta pe care o are, eu zic că n-a fost (imunizată, n.r). Noi deocamdată abia am aflat. Ea este deocamdată diagnosticată, nu ştim dacă se va confirma, pentru că serologia pleacă vineri către Bucureşti, dar pentru că depăşeşte 45 de ani, mă îndoiesc că ea ar fi primit vaccinul, întrucât vaccinul în România s-a aplicat începând cu 1978”, a mai spus Carmen Scântei.

Potrivit autorităţilor din sănătate, judeţul nostru ocupă în continuare un loc fruntaş pe ţară, fiind semnalate  până acum  444  cazuri de rujeolă, deşi, în ultima săptămână, niciun copil nu s-a mai prezentat la internare. Pe de altă parte, campania de recuperare vaccinală, demarată de la debutul acestei săptămâni în localităţile ­Ma­xenu, Ciuta şi Râmnicelu, dar şi cartierul Simileasca din municipiul Buzău, este considerată un real succes de către reprezentanţii DSP Buzău.

„Mă bucur să vă pot spune că acoperirile au crescut foarte mult. Astfel, la doctoriţa Luminiţa Drăguşin de la Circa 9, care avea o acoperire vaccinală ROR (rujeolă, oreion, rubeolă n.r.) de 14%, am ajuns la 71,09%, la Daniela Savastiţa, de la 34% am ajuns la 76,56%, adică pe cartierul (Simileasca, n.r.) acesta am reuşit să facem o acoperire de 72,36%, acoperire pe care eu cred că de când lucrez aici n-am întâlnit-o niciodată”, a declarat medicul epidemiolog, Carmen Scântei.

O situaţie specială este întâlnită în localitatea Râmnicelu, acolo unde nu toţi părinţii-, fie din ignoranţă, fie din alte motive-, şi-au imunizat copiii. Chiar şi în aceste condiţii, şi în Râmnicelu gradul de vaccinare a copiilor a crescut, în ­une­le cazuri chiar şi la 91%. Per total, deşi campania de recuperare vaccinală va continua şi în perioada următoare, până la acest moment autorităţile medicale buzoiene o consideră un real succes, o contribuţie extrem de importantă având-o şi reprezentanţii bisericilor adventiste şi penticostale, care au reuşit să-i lămurească pe oamenii din comunitate asupra importanţei imunizării copiilor.

 

loading...
error: Content is protected !!