Economic

Fabrică poloneză caută 100 de angajați la Buzău

AJOFM Buzău a organizat, în data de 17 mai, minibursa la cererea angajatorului polonez WH TECHNOLOGIES CABLE & ELECTRONICS SRL în vederea recrutării de personal.

Încă de la început, după ce a prospectat piața forței de muncă din Buzău, firma poloneză care va deschide fabrica de cablaje și-a exprimat interesul pentru această formă de subvenționare a forței de muncă angajată cu contracte de ucenicie susținută de sta­tul român.

În urma bursei organizată de AJOFM, firma a angajat zece persoane care vor pleca în Polonia în data de 6 iunie, la un stagiu de pregătire de trei săptămâni. Potrivit discuțiilor pe care le-au purtat cu directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ionel Tociu, angajatorul intenționează ca de la data de 1 iulie să mai angajeze încă 30 de persoane și, ulterior acestei date alte, 60 de persoane. Astfel că, în următoarele două luni, firma nou deschisă la Buzău va absorbi de pe piața muncii 100 de buzoieni pe care îi va trimite la cursuri de calificare în sistem propriu de training.

Contractele de ucenicie au devenit interesante și pentru angajatorii buzoieni

După ce o bună perioadă de la intrarea în vigoare a legislației angajatorii buzoieni păreau că nu sunt interesați de contractele de ucenicie, eforturile specialiștilor Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă de a promova această oportunitate financiară pentru economia locală au început să dea roade. Astfel, dacă anul trecut, prin Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost încheiate doar două contracte, unul de ucenicie pentru opt persoane și unul pentru stagiatură, anul acesta au fost încheiate trei contracte de ucenicie pentru 30 de persoane, dintre care 10 în domeniul tipografiei, 10 în domeniul electrotehnică și alți 10 pe domeniul cablaje și electronică.

Directorul AJOFM, Ionel Tociu, spune că nu există limită de vârstă maximă și pot  fi încheiate contracte de ucenicie pentru oricine are vârsta peste 16 ani. Prin urmare, ucenicia este un tip de formare profesională care  are loc direct la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie, prin care angajatorul își asumă obligația de a asigura formarea profesională a ucenicului într-o meserie potrivită domeniului său de activitate și primește de la stat de o subvenție pentru fiecare în parte 2.250 lei/lună, adică echivalentul a 500 de euro, timp de 12, 24 sau 36 de luni, în funcție de complexitatea activității desfășurate de ucenic.

Contractul de ucenicie se încheie pentru o perioadă determinată, iar încadrarea persoanei care lucrează astfel este de ucenic, potrivit Codului Muncii. Ucenicul are dreptul la un salariu lunar care trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, la un program de lucru de 40 de ore săptămânal. Pentru tinerii care au sub 18 ani, durata timpului de muncă este de 30 de ore pe săptămână, potrivit Codului Muncii. Ucenicia la locul de muncă este considerată vechime în muncă.

Potrivit art. 5 din Legea nr. 279/2005, angajatorul are obligația de a desemna un coordonator de ucenicie, adică o persoană care are rolul de a-l îndruma pe ucenic, astfel încât acesta să dobândească toate calitățile teoretice și practice necesare calificării.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker