Politic

Excluderea din partid a consilierului local Cîrstea a transformat USR Buzău într-o bombă cu ceas

Biroul Județean al ­Uniu­nii Salvați România a decis, marți seară, exclu­derea din partid a ex-președintelui USR Buzău de dinainte de fuziunea cu fostul Partid al Libertății, Uni­tății și Solidarității, Pe­trică Cîrstea. Acesta, care este și consilier local municipal, și-ar putea pierde mandatul în cazul în care decizia de marți va rămâne definitivă. El ar putea fi înlocuit cu următorul candidat înscris pe lista cu care Alianța USR-PLUS a participat la alegerile locale din 25 septembrie 2020, ­res­pectiv Ramona Fătu. Și, bineînțeles, să revină la statutul de ,,fără ocupație”, care l-a consacrat în politica buzoiană.

Așa cum OPINIA a mai scris, îndepărtarea lui Cîrstea era o operațiune chirurgicală necesară, atât timp cât acesta a reușit, în niciun an și jumătate, performanța de a prăbuși partidul lui Dan Barna din punct de vedere electoral. Motivul pentru care acesta a fost exclus este însă unul ridicol: delict de opinie. Mai precis, acestuia i s-a imputat poziția pro-referendum, contrară celei a actualului lider USR Buzău, Mihai Răzvan Moraru.

Motivul este cu atât mai caraghios cu cât de același delict de opinie se face „vinovat” și deputatul Ema­nuel Ungureanu, un alt susținător al referendumului pentru unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești; numai că Ungureanu, ca parlamentar, nu poate fi „judecat” de un birou județean, ci doar de Biroul Național. Unde majoritatea este formată din oameni proveniți din fostul USR condus de Dan Barna, drept pentru care este greu de crezut că această structură de conducere va lua în serios o sesizare a oamenilor lui Moraru pe acest subiect. Astfel că probabilitatea este maximă ca Petrică Cîrstea să scape basma curată din această poveste.

Întreaga poveste a plecat de la două sesizări împotriva lui Cîrstea, semnate de doi membri USR, ambii proveniți din fostul PLUS, deci din tabăra actualului președinte, Mihai Răzvan Moraru. Prima este semnată de Florin Dră­gulin, fostul șef al Cancelariei ex-prefectului Silviu Iordache, este adresată Biroului Județean, Biroului Național și Comisiei Națio­nale de Arbitraj USR și se referă la atitudinea lui Pe­trică Cîrstea vizavi de ­re­ferendumul din 26 septembrie, privind unirea municipiului Buzău și a comunei Țintești, aceea de a susține demersul primarului Constantin Toma.

O a doua este semnată de Cristi Anton, este adresată președintelui USR-PLUS Buzău și Birou­lui Județean USR-PLUS și se referă la o postare în mediul virtual a aceluiași Cîrstea, datând 1 octombrie 2021, imediat după ce Dacian Cioloș a devenit președintele USR. ,,Am stat în stradă pentru a convinge prieteni, vecini și cunoscuți să semneze pentru normalitate. Nu voi accepta niciodată ca încre­derea acordată să fie înșelată de o gașcă NOUĂ de hoți”, a scris acesta pe Facebook.

Surse din interiorul USR Buzău ne-au declarat că mișcarea neinspirată a conducerii USR Buzău de a-l exclude pe Cîrstea din partid pe motiv de delict de opinie a deschis deja o cutie a Pandorei și va declanșa un război intern cu ­dez­nodământul la Parchet. Culmea, tăvălugul va porni chiar de la ideea postării care face obiectul celei de-a doua sesizări. Aceleași surse spun că Petrică Cîrstea ar avea toate argumentele de a susține sintagma ,,gașcă NOUĂ de hoți”, nu doar în fața structurilor de partid care îi vor cântări contestația, ci și în fața procurorilor care vor avea de soluționat plân­gerea sa, de această dată penală, împo­triva noii conduceri a organizației județene a Uniunii Salvați România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker