ActualitateCultură

Evenimente închinate de Primăria Buzău „Lordului Valah”

Prof. univ. dr. Jipa Rotaru, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. Liliana Condraticova, secretar șef al Academiei Oamenilor de Știință din Republica Moldova, senatorul Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii, deputatul Laurențiu Țepeluș și doctorul în istorie Marius-Adrian Nicoară au fost alături de primarul Constantin Toma și de Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata marelui om politic, la evenimentul ,,Alexandru Marghiloman – Restituiri’’.

În acest context, pe 9 și 10 mai, au avut loc evenimente deosebite în Parcul Marghiloman, precum reinaugurarea și sfințirea clădirilor istorice ,,Casa de oaspeți’’ și ,,Grajdurile’’ din Parcul Marghiloman.

Cu acest prilej s-a ținut aici și evenimentul anual ,,Zilele Alexandru Marghiloman’’, o manifestare  ce se ține de șapte ani fără întrerupere, alternativ, la Buzău și  la Chișinău. A fost sărbătorită cu acest prilej și Ziua Independenței de Stat a României, 9 mai 1877, ziua de 10 mai, Ziua Regalității, dar și comemorarea a 99 de ani de la trecerea la Domnul a lui Alexandru Marghiloman.

S-au alăturat istorici și cercetători de la Academia Oamenilor de Știință din România și de la Academia Oamenilor de Știință din Republica Moldova și elevi de la Liceul Teoretic de Informatică ,,Alexandru Marghiloman’’.

Evenimentele culturale și istorice au fost însoțite de două alte momente importante. Este vorba despre relansarea, de către familia Marghiloman, a celebrei cafea Marghiloman – pe care municipalitatea speră să o poată aduce chiar în cafetăria ce se va deschide la parterul ,,Casei de oaspeți” -, și aducerea câtorva cai de rasă pentru aceste evenimente de la o crescătorie de lângă Buzău, cu gândul la un viitor apropiat în care municipalitatea speră să aducă în  grajduri și cai de rasă ,,pur sânge englez’’, care să fie  călăriți de copii și tineri pe aleile parcului.

Evenimentele închinate lui Marghiloman de către Primăria Buzău au început cu ani în urmă. Cele de astăzi fiind o continuare a demersurilor pe care Primăria le face pentru a reda buzoienilor și românilor o mică parte din istoria Buzăului și  din istoria țării; așa cum a făcut-o în zilele de 9 și 10 mai prin reinaugurarea celor două clădiri istorice reabilitate,  și prin evenimentele care au însoțit redeschiderea lor .

Totul a pornit, așa cum a mărturisit primarul Constantin Toma, cu o carte pe care acesta a sponsorizat-o, în vremea în care era om de afaceri și pe care Academia Română a premiat-o. „După ´90 am turnat prima statuie a lui Alexandru Marghiloman, care acum se află în fața Liceului <Alexandru Marghiloman>. Atunci, scriitorul Nicolae Peneș a venit la mine cu un teanc de manuscrise care aveau să fie o viitoare carte. Mi-a cerut să o sponsorizez, pentru că eram om de afaceri. Cartea se numea <Alexandru Marghiloman. Lordul Valah>. Era scrisă ca o poveste. Am fost tare fericit  când Academia Română a acordat premiul Secției de istorie cărții <Alexandru Marghiloman. Lordul Valah>. Primul premiu acordat unui buzoian la vreun capitol de Academia Română. Am devenit primar și nu am uitat de Alexandru Marghiloman. Și în 2018, din cele peste 100 de evenimente pe care le-am avut, 30 de activități  au fost dedicate lui Alexandru Marghiloman”, a povestit primarul Constantin Toma.

 

 

Un comentariu

  1. Frumos. Aș fi vrut să particip și eu dar de la o vreme mai toate evenimentele /simpozioane / târguri apar pe site cam la o zi după data in care loc ,nu că ar fi patronate de primărie. Toate datele când au loc se știu. Ar fi bine sa le anunțați cu 2-3 zile înainte.

Articole similare