Monden

Eveniment de excepție la Buzău: Tango meets Gypsy Music – Select Quartet!

O parte dintre artiștii Filarmonicii din Chișinău vă invită la un spectacol unic, duminica aceasta, pe 8 august, la sala Consiliului Județean. Un spectacol inedit, care dorește să pre­zinte interferențele muzicale dintre popoare, în special pe cele ale muzicii gipsy combinată cu tangoul!

Unul dintre marii compozitori ai lumii care a înțeles și a exploatat tot acest amalgam impresionant de influențe a fost Astor Piazzola (1921-1992), cu celebrele sale Libertango, Adios Nonino, Oblivion sau Anotimpurile, iar rezultatul acestor confluențe revelatoare se vor auzi și pe scena Consiliului Județean duminica aceasta, începând cu ora 18.30. În acest concert ,,răcoritor” – la propriu și la figurat, sala dispune de aer condiționat! -, organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Astor Piazzola, veți asculta cele mai reprezentative piese ale acestei mișcări, în interpretarea și orchestrația ori­ginală Select Quartet.

Țiganii, ca popor nomad, au transmis influențe culturale de la o națiune la alta, pe distanțe mari. În același timp, muzicienii lor au adus influențe în propria lor cultură, asimilând elemente din culturile popoa­relor în care au trăit. Pe de altă parte, tangoul s-a născut și el dintr-un amalgam de culturi diferite, precum dansuri spaniole, cântece italiene, ritmuri africane, tradiții populare creole, sentimentalismul evreiesc, chiar și din școala violonistică fran­ceză. La un moment dat, aceste două culturi s-au întâlnit, ceea ce a provocat noi cu­rente și stiluri muzicale interesante.

Printre cei ce vor urca pe scena instituției buzoiene se află și Mihail Agafița, dirijorul Filarmonicii, și Viorica Agafița, prim-violonistul acestui band.

Prețul unui bilet la ca­tegoria I este de 80 de lei, iar la categoria a II-a de 65 de lei. Organizatorii mai anunță că spectacolul se va organiza cu 50 la sută din capacitatea sălii, așadar nu va fi nevoie să prezentați la intrare dovezi ale vaccinării sau alte documente.

Articole similare