vineri, 16 aprilie 2021

Etichetarea în funcţie de riscurile asupra sănătăţii ar putea deveni obligatorie

* Proiectul “bulinelor pe alimente” a fost adoptat de Senat
Pentru unii o plăcere, pentru alţii o corvoadă, mersul la cumpărături presupune timp suficient pentru a completa lista cu cele necesare întocmită de acasă, dar şi pentru a alege din diversitatea de produse de pe rafturile magazinelor.
În ceea ce priveşte aprovizionarea cu produse alimentare, situaţia se complică în special pentru cei care preferă să mănânce cât mai sănătos şi nu se lasă păcăliţi de ambalaje atractive, care în multe cazuri ascund o sumedenie de  substanţe şi aditivi alimentari dăunători pe termen lung, dar care oferă un aspect îmbietor, menţinând o “prospeţime” artificială acelui produs.

În ajutorul celor care sunt interesaţi să ştie exact dacă ceea ce consumă este cu adevărat sănătos, prezintă anumite riscuri sau chiar le dăunează, este proiectul de lege care prevede inscripţionarea etichetelor produselor alimentare cu buline colorate, care să indice gradul de risc al acestora asupra sănătăţii.
Prin acest proiect, comercianţii şi producătorii au obligaţia de a eticheta produsele alimentare cu o bulină cu diametrul de 1,5 centimetri, colorată în roşu, portocaliu sau verde.
Bulina verde va indica produsul alimentar pe care îl putem achiziţiona fără rezerve, fiind încadrat la produse sănătoase, cele marcate cu bulină portocalie atenţionează asupra consumului lor cu moderaţie, iar pe cele care conţin substanţe şi aditivi alimentari care afectează sănătatea vor fi  aplicate buline roşii.
Criteriile prin care vor fi încadrate produsele vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, fiind luate în calcul cantitatea şi tipul de aditiv alimentar utilizat de producător.
Astfel, după ce Senatul a adoptat luni acest proiect legislativ, dacă va reuşi să treacă  şi de Camera Deputaţilor, vom avea posibilitatea să decidem  mult mai uşor, ştiind  ce riscuri pentru sănătate presupun produsele pe care le cumpărăm.
Referitor la această eventuală obligaţie, producătorii şi distribuitorio buzoieni implicaţi în sectorul alimentar asteaptă deocamdată stabilirea criteriilor care vor determina împărţirea produselor în cele trei categorii marcate de buline colorate.
În timp ce o parte dintre producători vor mai întâi să aibă certitudinea că proiectul   va intra în vigoare, alţii sunt siguri că produsele lor vor fi marcate cu bulină verde. Este şi cazul managerului  Petruţa Niţă, de la Comsoradi Buzău, care produce şi comercializează preparate tradiţionale româneşti prin intermediul a cinci magazine. “Vom îndeplini această obligaţie fără probleme, noi realizăm produse numai  cu ingrediente naturale şi ne vom încadra la cele cu bulină verde”, a precizat reprezentantul Comsoradi.

 

loading...