Economic

Eşti „Tânăr fermier”? Poţi primi 70.000 euro nerambursabili!

Pentru tinerii fermieri, prin intervenția DR-30 se acordă finanțare sută la sută nerambursabilă acelora care acționează în nume propriu și sunt organizați ca microîntreprindere sau ca întreprindere mică (PFA, II, IF), anunță acum Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), precizând că a publicat Ghidul solicitantului „Sprijin instalare tineri fermieri”, forma finală. Ajutorul este de 70.000 euro/fermier. Cine este eligibil pentru ajutor și ce condiții trebuie îndeplinite?

Pot accesa această intervenție și persoanele juridice unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole. Finanțarea maximă pe care o poate obține un tânăr fermier este de 70.000 euro, având la dispoziție un buget total pentru întreaga perioadă de finanțare de 250,7 milioane euro.

Definiție tânăr fermier: „Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

Beneficiari

Persoane fizice înregistrate şi autorizate în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/ 2008, cu modificările şi completările ulterioare: individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA); ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II); ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF); asociații unici și administratorii societăților cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/ 1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare; asociații majoritari (majoritate absolută 50 la sută+1) și administratorii societăților cu răspundere limitată – SRL, înfiinţate în baza Legii nr. 31/ 1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Condiții obligatorii pentru acordarea sprijinului

Pentru a putea primi sprijin în cadrul intervenției DR-30, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:

  • Solicitantul să se încadreze în definiția tânărului fermier. Încadrarea solicitantului în definiția tânărului fermier se face cu respectarea condițiilor privind: vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare; deținerea de competențe adecvate în domeniul agricol; se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole. Astfel, sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi și până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la data depunerii Cererii de finanțare şi au absolvit minimum 8 clase, care dețin competențe în domeniul agricol, îndeplinind minim competențe dobândite prin participarea la programe de iniţiere care presupun un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I de calificare profesională, sau experiență practică în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploatații agricole. De asemenea, solicitanţii îndeplinesc condiţia de eligibilitate prin orice document care atestă pregătirea profesională superioară minimului eligibil mai-sus prezentat, precum: evaluarea în cadrul unui centru autorizat de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale de minimum Nivel I de calificare, ca urmare a experienţei profesionale, sau  formare profesională prin studii/ cursuri de calificare realizate de furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională, sau studii medii/superioare.
  • Pentru eligibilitatea solicitantului, la momentul depunerii cererii de finanțare este obligatoriu să prezinte diploma SAU documentul justificativ a ultimei forme de învățământ absolvite (minimum opt clase). Prin document justificativ se înţelege orice document legal valabil, inclusiv adeverinţă de absolvire sau suplimentul descriptiv al certificatelor de formare profesională autorizate conform legislaţiei în vigoare care cuprinde această informaţie.
  • Pentru a îndeplini condiţia de eligibilitate privind formarea profesională, documentele se depun cel târziu la momentul contractării şi sunt acceptate certificate de formare profesională/calificare/instruire, sub Nivelul I de calificare (360 de ore, respectiv 180 de ore) eliberate atât de formatori autorizaţi, potrivit legislaţiei în vigoare şi certificatele de calificare eliberate de ANCA, respectiv DAJ, precum şi certificatele de competențe profesionale.
  • În cazul certificatelor de competențe profesionale, acolo unde nu se poate stabili nivelul de calificare, în cadrul procesului de evaluare,se vor solicita clarificări Autorității Naționale pentru Calificări (ANC). Tânărul fermier trebuie să prezinte la momentul contractării documentul care dovedeşte formarea sau deţinerea competenţelor adecvate în domeniul agricol (diplomă/certificat de absolvire).
  • În cazul persoanelor juridice cu mai mulți acționari/asociați persoane fizice tineri fermieri care cumulativ îndeplinesc condiția de tânăr fermier, cerința privind formarea sau competențele adecvate trebuie îndeplinita de către persoana fizică tânăr fermier care are calitatea de acționar sau asociat majoritar (deținerea a 50 la sută+1 din acțiuni/ părți sociale) și de administrator unic.
  • Solicitanţii care dețin experiență practică în activitatea agricolă desfăşurată pe teritoriul României şi figurează în REVISAL, trebuie să atașeze documente doveditoare emise de angajator/ angajatori, din care să reiasă că au ocupat un post în domeniul agricol într-o exploatație cu profil agricol, pe o perioadă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani (experiența practică de 12 luni poate fi și cumulativă, desfășurată în cadrul mai multor exploatații cu profil agricol), astfel încât să certifice experiența practică în activitatea agricolă. Conţinutul documentelor doveditoare se va verifica de către experții AFIR prin consultarea REVISAL.
  • Solicitanţii care dețin experiență practică în activitatea agricolă desfăşurată în afara graniţelor ţării, trebuie să ataşeze documente din care să reiasă că au ocupat un post în domeniul agricol într-o exploatație cu profil agricol, pe o perioadă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani (experiența
    practică de 12 luni poate fi și cumulativă, desfășurată în cadrul mai multor exploatații cu profil agricol). Aceste documente oficiale trebuie să fie însoţite de traducere legalizată care să facă dovada raporturilor de muncă de tipul: contract individual de muncă/ certificat de angajare, ori o dovadă privind desfăşurarea unei activităţi independente/ raport de muncă sau alt document eliberat de angajator, în conformitate cu actele în vigoare ale acelui stat.
  • Pentru îndeplinirea criteriului de eligibilitate dedicat pregătirii profesionale a tânărului fermier este suficientă pregătirea profesională în domeniul agricol, iar documentele se pot depune cel târziu la contractare, însă pentru a obţine punctaj în cadrul principiului de selecţie nr. 1 „Principiul nivelului de calificare”, pregătirea profesională deţinută trebuie să fie în acord cu ramura agricolă vizată prin proiect, iar documentele privind îndeplinirea principiului de selecţie se depun odată cu Cererea de Finanţare.
  • Solicitantul figurează în sistemul APIA și ANSVSA (după caz) cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție.
  • Solicitanții trebuie să îndeplinească, la momentul depunerii cererii de finanțare, condiția de a nu fi trecut mai mult de 24 de luni de la data instalării, chiar dacă forma de organizare a solicitantului este diferită față de cea de la data instalării.

Atenție! Tânărul fermier poate deține baza de producție (suprafeţe, animale, pasări şi familii de albine) în limita consumului propriu definit, cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, cu condiția de a nu fi beneficiat de sprijin din FEGA sau FEADR. Cel târziu la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată, beneficiarii vor fi înregistraţi cu suprafeţe de teren agricol şi/sau animale în IACS-APIA.

Sprijin nerambursabil

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani și este de:

  • 70 000 de euro pentru exploatațiile între 12 000 euro SO și 100 000 euro SO;
  • 70 000 de euro pentru exploatațiile din zona montană între 8 000 euro SO și 100 000 euro SO.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:

  • 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
  • 25 la sută din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker