miercuri, 20 ianuarie 2021

Epigramiștii, uniți în cuget și în poante, celebrează Centenarul Marii Uniri și pe Alexandru Marghiloman

Mihai Sălcuțan

În anul Centenarului Marii Uniri, ediția a XIX-a a cunoscutei manifestări a epigramei și umorului românesc, Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”, se desfășoară în zilele de 11-13 mai sub logoul „Uniți în cuget și în poante”.

În prima zi a festivalului, organizatorii, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” al mu­ni­cipiului Buzău și  Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, au programat, la sala de conferințe a Hotelului „Pietroasa”, tradiționala dezbatere „Cu umorul nu e de glumit”, pe tema „Epigramele (Re)Unirii”. Vor fi decernate premiile speciale ale festivalului, ca semn de prețuire și de recunoaștere a sprijinului acordat de-a lungul anilor festivalului, epigramei buzoiene și afirmării sale în cultura națională.

Uniunea Epigramiștilor din România va acorda premiile anului 2017. Atribuirea înaltelor distincții la Buzău an de an, încă de la inițierea acestor „oscaruri” ale epigramei, este gestul de înaltă considerație și de recunoaștere a valorii festivalului buzoian, a importanței acestuia pentru întreaga mișcare epigramatică de limbă română.

În dimineața zilei de sâmbătă, 12 mai, participanții vor parcurge un itinerar cultural intitulat „Buzoienii și conștiința unității naționale”. Va fi vizitat Centrul administrativ al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, clădirea veche a Seminarului Teologic, construită între anii 1836 -1838, cu o reprezentare arhitecturală ce redă originea poporului român și ideea de unitate. Se va vorbi despre episcopul Chesarie Că­pățână, un vizionar al unității românilor în perioada în care principatele române erau separate, despre apelurile sale patetice la unire, la mândrie națională, la trezirea conștiinței unității de neam și despre episcopul Filotei Pârșol care, deasemenea, a avut o poziție la fel de hotărâtă față de împlinirea acestui ideal secular. Atitudinea sa unionistă a fost remarcată de Alexandru Ioan Cuza și onorată, după alegerea sa ca domnitor, când, în drumul de la Iași la București, a acceptat să fie găzduit în Palatul Episcopal în noaptea de 6/7 februarie 1859. Apoi, se va merge la Centrul cultural „Alexandru Marghiloman”, fosta proprietate a primului ministru din anul Marii Uniri, unde se va vorbi despre personalitatea marelui om de stat și vor fi depuse flori la statuia acestuia.

În aceeași zi, pentru publicul fidel manifestării și pentru iubitorii de umor și muzică, va avea loc Spectacolul de gală al festivalului, la orele 17,00, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău. În foaierul sălii, începând cu ora 16,30, amatorii de literatură umoristică vor găsi un stand de carte unde autorii vor oferi autografe.

Regalul epigramatic va prezenta ultimele creații – epigrame, rondeluri, sonete, fabule, parodii, schițe umoristice – iar participanții vor încrucișa „spadele” în tradiționalul duel epigramatic. Vor fi anunțați și premiați câștigătorii Concursului Național de Epigramă cu temele „Unirea”, „Premier”  și „Alexandru Marghiloman”, precum și pe cei ai Concursului de carte de epigramă și de proză umoristică apărută în anii 2017-2018. Momente muzicale adecvate vor întregi spectacolul, capul de afiș fiind cunoscuta Carmen Rădulescu.

Sunt invitați să participe iubitorii genului și toți cei ce doresc a face haz de necaz și a se bine dispune.

loading...
error: Content is protected !!