Cultură

FOTO | Eminescienii, în vizită la facultățile centrului universitar Cluj

63 de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” participă, zilele acestea – împreună cu cadrele didactice Maria Matara, Laura Tănase, pr. Romeo Ene, laborant Aura Ionescu și directoarea instituției, Camelia Voicu -, la o  excursie tematică la Cluj. Scopul excursiei este familiazarea elevilor cu instituțiile de învățământ superior din orașul de pe Someș. Pe listă se află Facultățile de Medicină, Biologie și Matematică-Informatică din Cluj.

Proiectul se numește „Student pentru o zi” și este conceput astfel încât să ajute elevii să aleagă corect informațiile legate de studiile superioare pe care le vor urma după Bacalaureat în concordanță cu profesia pe care doresc să o urmeze în viață, dar ținând cont și de abilitățile, cunoștințele și așteptările pe care le au.

„Obiectivul nostru este  ca elevii să cunoască centrele universitare cu facultățile de profil. Anul trecut am fost la Iași cu aceeași temă, și au fost prezenți o parte din elevii cu care mergem acum la Cluj. De asemenea, am mai fost cu aceștia și la București. Proiectul se numeste <Student pentru o zi> și îl derulez de mai mulți ani. Multitudinea de informații, timpul liber echilibrat, schimbarea decorului, presiunea momentelor în care trebuie să reprezinte școala, sunt tot atâția stimuli pentru elevii noștri care, în final îi destind. De fiecare dată am adus acasă elevi fericiți!”, mărturisește directoarea Colegiului Național „Mihai Eminerscu”, Camelia Voicu.

Excursia se derulează în perioada 6-9 martie, timp în care, conform parteneriatului semnat de conducerea colegiului buzoian cu facultățile Universității din Cluj, elevii vor avea parte de experiențe deosebite: vor participa la lucrări practice de laborator, vor face turul facultății vizitate pentru a vedea aparatura și facilitățile de care vor avea parte dacă se vor decide să opteze pentru una dintre facultățile de la Cluj. În funcție de facultate, eminescienii vor avea posibilitatea să asiste la unele seminarii.

Programul elevilor buzoieni este presărat și cu numeroase activități culturale. Spre exemplu, în seara de 8 martie, ne spune directoarea Camelia Voicu, elevii vor merge la teatru pentru a vedea piesa „Îmblânzirea Scopiei”. De asemenea, printre obectivele care urmează a fi vizitate de eminescieni se numără și Grădina Botanică din Cluj. Nici nu avea cum să se întâmple altfel, dat fiind că excursia de studii are loc în perioada în care liceul se află în „Săptămâna verde”, iar proiectul este coordonat de directoarea Camelia Voicu, profesoară de Biologie pentru cei mai mulți dintre elevii participanți. Prima vizită a fost, de altfel la Facultatea de Biologie din Cluj.

Este prima excursie de studii pe care Colegiul Național Mihai Eminescu o organizează în orașul universitar Cluj-Napoca. Celelalte ediții ale proiectului „Student pentru o zi” au fost realizate în Capitală și la Iași. Toate aceste experiențe trăite de eminescieni se vor regăsi în revista școlii, pentru ca toți liceenii să beneficieze de ele.

Articole similare