joi, 22 octombrie 2020

Elevii Colegiului Hasdeu, donații pentru copiii din Republica Moldova în anul Centenarului

Elevii Colegiului Național „B. P. Hasdeu” au continuat și în anul Centenarului proiectul de voluntariat dedicat copiilor din Republica Moldova. Pentru al zecelea an consecutiv elevii buzoieni au mers la Soroca, în cadrul proiectului „Fratele meu de peste Prut”, un proiect ce își propune o reintegrare culturală a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În plus, anul acesta vizita hasdeienilor a urmărit marcarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Deplasarea delegației buzoiene la Soroca a avut loc în perioada 25-28 noiembrie, delegația fiind compusă din 22 de elevi, 3 seniori ai proiectului și profesorii Elena Năstăsoiu și Crina Sichim. Înaintea vizitei la Soroca, hasdeienii au organizat, la Buzău, pe 22 noiembrie, un spectacol caritabil, prin care au strâns fonduri pentru elevii Gimnaziului „Grigore Vieru” din com Vasilcău, raion Soroca, Rep Moldova.

 „Este un proiect derulat de zece ani de Colegiul Național B. P. Hasdeu, proiect de voluntariat și de educație patriotică, prin intermediul căruia am căutat să construim întru și spre românism, elevii de pe ambele maluri ale Prutului. Am învățat împreună, hasdeieni și soroceni să fim o familie: aceleași rădăcini, aceiași limbă, aceleași tradiții, aceiași credință, aceleași culori….Hasdeul construiește!”, a declarat profesorul Elena Năstăsoiu, coordonatorul proiectului.

Primiți cu pâine și sare

Pe 26 noiembrie delegația Colegiului Hasdeu a mers la Gimnaziul „Grigore Vieru” din comuna Vasilcău, raion Soroca, donând suma de 10.500 lei, sumă obținută din vânzarea biletelor la concertul caritabil. Cu această ocazie, gazdele au organizat un spectacol și i-au întâmpinat pe buzoieni în costume populare, cu pâine și sare.

Seara, la Centrul Cultural „Constantin Stere”, a fost organizat un duplex Soroca-Buzău pe tema Centenarului, ocazie cu care au avut loc alocuțiuni din partea gazdelor și din partea hasdeienilor Maria Rotărescu, Petruț Dinu și Alexandru Drăghici. Elevii au ales să ofere un premiu Anei Bejan, cetățean de onoare al județului Buzău, pentru toată implicarea în ultimii zece ani de când există proiectul.

Bianca Mihai, pe aceeași scenă cu elevii din Soroca

         Pe 27 noiembrie, au avut loc mai multe acțiuni la Liceul „Ion Creangă” din Soroca. Pe baza principiilor democratice fundamentale, în scopul dezvoltării  libere și armonioase a personalității tinerilor, elevii hasdeieni, în colaborare cu elevi de liceu din Raionul Soroca, au organiza un concurs pe tema Centenarului Marii Uniri, „Ce înseamnă România pentru mine?”, cu  premii și mențiuni în valoare de 4.500 lei în memoria elevei hasdeience, Teodora Tudose, promotor al proiectelor anterioare cu aceiași temă. Coordonatorii acestei etape au fost Petruț Dinu (olimpic international la limba română) și Alexandru Drăghici, seniori ai proiectului.

Buzoienii au donat haine și încălțăminte în valoare de 5.000 de lei pentru familii nevoiașe din raionul Soroca, la sugestia preotului paroh Sorin Huluța, de la Biserica „Sf. Martiri Brâncoveni”. Elevii și profesorii hasdeieni au asistat la ore de limba română, istorie, chimie și biologie și la oră de master class („Ce pot face mâinile dibace”). S-au prezentat proiecte ecologice și a fost organizat un spectacol în cadrul căruia buzoianca Bianca Mihai a cântat alături de elevii soroceni. Spre seară, hasdeienii au participat la un spectacol de teatru la Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca.

 

 

loading...
error: Content is protected !!