Educație

Eleva poetă Victoria-Maria Pripon, bronz la Olimpiada Națională de Latină

Victoria-Maria Pripon a mai adăugat în portofoliul său încă o reușită. Nu este vorba despre poezie, așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani încoace, ci este vorba, de această dată, despre performanța sa la Olimpiada Națională de Limba Latină. Ea s-a întors acasă cu medalia de bronz, un premiu binemeritat, care o bucură atât pe ea, dar și pe cadrele didactice ale Școlii „George Emil Palade”, unde învață.

Reușita sa nu este întâmplătoare, chiar dacă latina este o limbă grea, rareori asimilată de elevi astfel încât să poată fi folosită de aceştia mai târziu în viaţă. Victoria Maria Pripon are un bun exercițiu de a învăța alte limbi decât cea maternă. Ea a publicat  poezii (unele traduse de autoare în limbile germană și engleză) în revista „Aripi de vis” a Școlii Gimnaziale „G.E. Palade”. Ea a mai publicat însă în multe alte reviste, în afară de cea a școlii la care învață. Astfel, Victoria Maria Pripon a publicat poezii și în revista „Caietele de la Țintești” (2018), în Almanahul „Renașterea Buzoiană” (2019-2023), în revista de cultură, artă și civilizație „Apollon” a Societății Culturale Apollon (2022), în revista trimestrială de Literatură, Artă și Civilizație „Rotonda valahă”, publicație apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu și a Asociației Culturale „Curierul de Vâlcea” (2023), în revista „Spații culturale” (2020-2021), în revista de cultură „Alfabet” (2022), în Revista de cultură „Glas râmnicean”, publicație apărută sub egida Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Victor Frunză” Râmnicu Sărat (2022) și chiar și proză în revista „Origini” (2022). Eleva de 13 ani a mai publicat două articole pe site-ul și în ultimul număr al revistei „Litera 13” în anul 2023.

Toate aceste versuri și articole care-i poartă semnătura se adaugă celor patru volume de versuri pe care le-a lansat până acum, cu care a obținut recunoașterea scriitorilor consacrați, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Este vorba despre  volumul de debut „Orașul Cuvintelor”, editat la Editura Alpha Buzău, pentru care a fost premiată la Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” 2018, urmat de volumul, editat în august 2021, la vârsta de nici 12 ani, „Mâna destinului”, publicat la Editura Rafet din Râmnicu Sărat, ca urmare a câștigării premiului „Marin Ifrim” în cadrul Concursului Național de poezie pentru elevi „Radu Cârneci”, ediția a II-a (2021).  Al treilea volum de autor al său, „Enigma”,  a apărut ca urmare a câștigării de către Victoria a Premiului Special „Reverberaţii brâncovene”, acordat de președintele juriului, Marian Ilie, la Concursul național de poezie patriotică „Sub crucea Sfântului Martir Brâncoveanu”, din cadrul Forumului Cultural Național Brâncoveniana – ediţia a treia/2021. Și, în fine, al patrulea volum, „Ploaia elocventă”, publicat la Editura Rafet din Râmnicu Sărat, a apărut, de asemenea, ca urare a câștigării unui premiu, „Grigore Radu Stănescu” în cadrul Concursului Național de poezie pentru elevi „Radu Cârneci”, ediția a III-a (2022).

Victoria Maria Pripon a fost premiată de foarte mult ori până în prezent și, practic, nu a fost competiție literară la care să participe și de la care să nu se întoarcă cu premiu. Așa se face că astăzi, lista premiilor ce întregesc CV său impresionant este foarte lungă, chiar dacă debutul său s-a produs relativ recent, în martie 2018, în revista literară „Literadura”. Ea este membră a Ligii Scriitorilor din România (filiala Buzău), membru voluntar al Asociației „Maria Ionașcu”, Colaborator al revistei „Origini”, publicație editată de Fundația „Origini Carpatice”.

Vezi AICI premiile literare obținute de Victoria-Maria Pripon

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker