Educație

Elev și academician, ambii buzoieni, la Olimpiada Internațională de Chimie din Arabia Saudită

Matei Ursăchescu, fost elev al Școlii „Căpitan Av. Mircea T. Bădulescu”, elev în clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din Capitală, face parte din lotul olimpic al României la disciplina Chimie și participă zilele acestea la Olimpiada internațională ce se desfășoară la Riyadh,  Arabia Saudită. El a participat la Olimpiada Națională de Chimie organizată anul acesta în premieră la Buzău, unde s-a clasat pe primul loc, reușită pe care și-a trecut-o în cont pentru al doilea an consecutiv. De asemenea, el s-a clasat și pe locul al III-lea în lotul lărgit de Chimie al României și apoi în lotul restrâns.

Performanțele sale au fost făcute cunoscute în luna mai de fosta sa profesoară de matematică de la Școala Gimnazială, Gabriela Toader, care îi apreciază efortul și consecvența: „Sunt foarte mândră de fostul meu elev și al Școlii nr. 1 Buzău, Matei Ursăchescu, cel care ia pentru al doilea an consecutiv premiul I la Olimpiada Națională de Chimie. De asemenea, după ce anul trecut a făcut parte din lotul lărgit –  o premieră pentru un elev de clasa a IX-a -, anul acesta s-a calificat din nou de pe poziția a treia ceea ce îl îndreptățește să acceadă la lotul României pentru Olimpiada Internațională. În prezent este elev în clasa a X-a la ICHB. Felicitări, dragă Matei, pentru tăria de caracter și voința de care ne-ai arătat că ești capabil. Felicitări și gânduri bune familiei care te-a educat și te sprijină în tot ce faci!!”, a scris în primăvară profesoara de matematică Gabriela Toader.

Ajuns la acest nivel internațional, mai multe cadre didactice ale Școlii nr. 1 i-au transmis mesaje de încurajare. Printre aceștia se află Daniela Falnicu, fosta sa profesoară de Chimie, care i-a scris: „SUCCES, MATEI URSĂCHESCU! Succes, ROMÂNIA! Mândră de fostul meu elev!”. Reamintim că Matei Ursăchescu a obținut performanță încă din Școala Gimnazială; în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, el a obținut Premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Chimie.

Lotul României a fost coordonat și pregătit de profesorul buzoian academician Marius Andruh, care se află  împreună cu elevii olimpici în Arabia Saudită.

Despre Olimpiada Internațională de Chimie

Olimpiada Internațională de Chimie (IChO)  are și  o frumoasă istorie, fiind  o competiție anuală pentru cei mai talentați studenți la chimie din lume la nivel de liceu. Organizatorii detaliază regulile care guvernează această competiție internațională.

Una dintre ele este legată de numărul de participanți. Țările participante  trimit o echipă formată din patru elevi care sunt testați cu privire la cunoștințele și abilitățile lor de chimie într-un examen practic de laborator de cinci ore și o examinare teoretică scrisă de cinci ore. Cele două examene  au loc în zile separate, examenul practic fiind de obicei înaintea celui teoretic. Anul acesta, pe 24 iulie a avut loc examenul practic al Olimpiadei Internaționale de Chimie, iar pe 26 iulie va avea loc examenul teoretic. Potrivit calendarului, ceremonia de închidere va avea loc pe 29 iulie.

Fiecare delegație este formată din până la patru elevi și doi mentori, dintre care unul este desemnat ca șef al delegației sau „mentor șef”.  Echipa României este coordonată, așa cum spuneam, de academicianul buzoian Marius Andruh. O delegație poate include, de asemenea, o mână de invitați și observatori științifici.

Programul este destinat să stimuleze interesul elevilor pentru Chimie prin rezolvarea problemelor de chimie independente și creative. De asemenea, își propune să promoveze contactele internaționale în Chimie, prieteniile între tinerii lucrători științifici de diferite naționalități, cooperarea între elevi și schimbul de experiență pedagogică și științifică în chimie.

Ideea Olimpiadei Internaționale de Chimie a fost dezvoltată, scriu organizatorii pe pagina oficială a competiției, în fosta Cehoslovacie, în 1968, iar prima Olimpiadă Internațională de Chimie a avut loc la Praga, în perioada 18-21 iunie 1968. Evenimentul a avut loc în fiecare an de atunci, cu excepția anului 1971. Delegațiile care au participat la primele evenimente au fost în mare parte țări din fostul bloc estic și abia în 1980, cea de-a 12-a Olimpiadă Internațională de Chimie din Austria a avut loc în afara blocului comunist. Anul acesta se desfășoară cea de-a 56 ediție a olimpiadei.

Țările care doresc să participe la IChO trebuie să trimită observatori la două olimpiade consecutive înainte ca elevii lor să poată participa la eveniment. În prezent, peste 80 de țări participă la Olimpiada Internațională de Chimie.

Toți participanții sunt clasați în funcție de scorurile lor individuale și nu sunt oferite scoruri oficiale ale echipei. Medaliile de aur sunt acordate primilor 12 la sută dintre elevi, medalii de argint sunt acordate următorilor 22 la sută dintre elevi, iar medaliile de bronz sunt acordate următorilor 32 la sută dintre elevi. Mențiunile de onoare sunt acordate primilor 10 la sută dintre participanții nemedaliați. Un premiu special este acordat studentului care obține cel mai mare punctaj general. Două premii speciale separate sunt acordate elevilor care obțin cel mai bun punctaj la examenele teoretice și practice.

Pregătirea pentru Olimpiada Internațională de Chimie necesită un nivel ridicat de înțelegere și interes pentru chimie și o capacitate remarcabilă de a lega subiectele chimice între ele, precum și cu lumea practică.

Despre steagul IChO

Ca la orice competiție olimpică există și un steag. Astfel, și în cazul Olimpiadei Internaționale de Chimie există un steag care respectă cele cinci culori olimpice. Steagul prezintă cele cinci flăcări olimpice, fiecare culoare reprezentând arderea a cinci compuși ionici diferiți: taliu (verde), calciu (portocaliu), sodiu (galben), cupru (albastru-verde) și stronțiu (roșu).

Călătoria drapelului IChO, povestesc organizatorii pe icho2024.sa, a început în 1985 la al 17-lea IChO din Bratislava, unde steagul IChO a devenit un simbol al tradiției. De atunci, evoluțiile în IChO au adus schimbări și în designul steagului. Până acum, steagul a fost reînnoit de două ori: în cea de-a 40-a aniversare și încă o dată la cea de-a 50-a aniversare a IChO.

Articole similare