Economic

Electrica Furnizare, pierderi mari în 2021

Electrica Furnizare nu a încheiat anul 2021 așa cum l-a început, adică pe plus. Distribuitor și furnizor de energie electrică la care statul are un aport de 48,8 la sută, Electrica Furnizare a încheiat ultimele trei luni ale anului 2021 cu o „gaură” de 110 milioane de euro (553 mili­oane de lei), la nivel consolidat, față de un profit net de 388 milioane de lei în anul precedent, potrivit raportului publicat săptă­mâna trecută la Bursa de la București.

În ultimele trei luni ale anului precedent, compania a înregistrat pierderi de 625 milioane de lei (125 milioane de euro), potrivit unor calcule.

Având în vedere majorarea excesivă a prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul de furnizare, cheltuielile cu achiziția de energie au crescut de la  4 miliarde lei în 2020, la aproximativ 5,7 miliarde de lei în anul 2021. Astfel, doar în T4/2021 cheltuielile au fost de 2,2 mili­arde lei, față de 1,1 miliarde lei în 2020. Prin urmare, compania a intrat pe un teritoriu negativ.

„Pierdem un milion de euro pe zi, asta a fost situația în primul trimestru al anului, din activitatea de furnizare“, spune o sursă din cadrul unui jucător major din piața furnizării de energie.

Cu următoarele filiale: Distribuție Energie Electrică România (DEER), Electrica Furnizare, Electrica Serv, Electrica Producție Energie, Electrica Energie Verde SRL, activitățile principale ale companiei sunt distribuția reglementară de energie electrică (prin operarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei electrice) și furnizarea energiei electrice consumatorilor finali.

Având în vedere faptul că situația energiei electrice din România nu este bună, Virgil Popescu, minis­trul Energiei, este de părere că piața de energie electrică din România trebuie regândită total, iar energia să meargă de la producători direct la furnizori și consumatori industriali, fără a mai trece prin mâinile traderilor.

„La energie electrică este nevoie de o restructu­rare a pieței și ANRE are rolul important să regândească piața. Trebuie ca energia producătorilor să meargă direct la furnizori și la consumatorii industriali, iar rolul traderilor trebuie mai bine definit. Prețul pe piața spot este mult mai mare, ceea ce arată că cineva speculează și nu avem o piață a contractelor bila­terale. Verigile ar trebui să fie cât mai mici, iar energia să nu mai treacă prin diverse mâini”, a spus minis­trul, în cadrul conferinței ZF Power Summit, de săptămâna trecută.

Grupul Electrica este operatorul de distribuție a energiei electrice și principalul furnizor de energie electrică în regiunile Transilvania Nord (județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor și Bistrița-Năsăud), Transilvania Sud (județele Brașov, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita și Covasna) și Muntenia Nord (județele Prahova, Buzău, Dâmbovița, Brăila, Galați și Vrancea), asi­gurând deservirea utilizatorilor de rețea prin operarea instalațiilor ce func­ționează la tensiuni între 0,4 kV și 110 kV (linii electrice, posturi și stații de transformare).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker