Educație

INTERVIU/Ei sunt cei patru buzoieni cu media 10 la Bacalaureat

Dintre cele 177 de medii de 10 la Bacalaureat, la nivel naţional, patru sunt de la Buzău. Cei patru absolvenţi de top sunt de la Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu”, Colegiul Naţio­nal „M. Eminescu” şi Co­legiul Naţional „Pedagogic”, iar doi dintre ei se pregătesc deja pentru a deveni studenţi în stră­inătate, la două universităţi de prestigiu, Oxford şi Universitatea Tehnică din München.

Cei patru au acceptat să vorbească pentru OPINIA despre experienţa Bacalaureatului şi despre universităţile unde urmează să studieze.

„Am emoţii pentru că voi începe o viaţă nouă la Oxford”

Cătălin Dumitru este şeful promoţiei 2019 a Colegiului Hasdeu, un şef de promoţie cu media 10. Mai mult decât atât, buzoianul a avut 10 pe line încă din clasa a V-a. Înaintea Bacalaureatului a susţinut probe de admitere la Universitatea Oxford unde a fost acceptat. Mai avea nevoie ca la Bacalaureat să obţină cel puţin media 9 şi nu mai puţin de 9,50 la proba de matematică. La festivitatea de absolvire mărturisea că nu are emoţii şi a avut dreptate să fie sigur pe el. A luat Bacalaureatul cu media 10.

„Bacalaureatul a fost puţin mai uşor decât mă aşteptam. A fost de un nivel mediu de dificultate. Cred că proba de matema­tică putea ridica ceva pro­bleme, în sensul că puteai pierde uşor puncte. Puteai foarte uşor să treci de la 10, la 9,50 pentru că erau chestiuni care ţineau de redactare. Problemele însă au fost uşoare, dar am avut colegi care au pierdut puncte la chestiuni minore.

După emoţiile Bacalaureatului încep emoţiile legată de plecarea în Marea Britanie, la Oxford. Sunt emoţii pentru că voi începe o altfel de viaţă, cu altfel de oameni… După ce am fost la interviu acolo pot spune însă că îmi place. Sunt optimist. Voi studia la Oxford informatica şi matematica. Vreau să fac carieră în domeniul informaticii, să mă specializez în stră­inătate şi, eventual, să profesez în România.

Privind în urmă şi vă­zând doar medii de 10 începând din clasa a V-a pot spune că am meritat. Chiar dacă pe parcurs a fost greu, au fost clipe când îmi doream să am şi eu mai mult timp liber, acum am o satisfacţie deosebită”, a declarat Cătălin Dumitru, absolvent al Colegiului Hasdeu.

„Mi-aş dori să devin profesor universitar”

„Toată perioada acestui an a fost stresantă, dar Bacalaureatul a fost mai uşor decât m-am aşteptat. Mai grea a fost perioada de dinainte de examen. Istoria mi s-a părut cea mai dificilă probă de anul acesta. Am absolvit Colegiul Eminescu la profilul Ştiinţe Sociale şi vreau să merg mai departe la Bucureşti, la Facultatea de Litere, la Literatură Comparată. Se intră pe bază de dosar şi media este importantă, dar eu am fost deja admisă pentru că am luat premiul I la un concurs naţional. Este vorba despre Ars Nova, un concurs de creaţie literară, l-a care am participat în clasa a X-a la secţiunea Poezie. Mi-aş dori să devin profesor universitar”, a declarat Elena Teodora Radu, absolventă a Colegiului „M. Eminescu”.

„Aveam nevoie cel puţin de media 9 la Bacalaureat pentru a merge la Universitatea din Munchen”

„Am absolvit Colegiul Hasdeu cu media 9,80. Bacalaureatul nu mi s-a părut nici foarte uşor dar nici greu. O probă mai grea mi s-a părut cea de matematică. Nu eram sigură pe ceea ce am scris, dar după ce am verificat baremul, m-am liniştit. Îmi doresc să aplic la Universitatea Tehnică din München, la informatică. Aveam nevoie cel puţin de media 9 la Bacalaureat pentru a mă înscrie şi a participa la interviu. Am ales această facultate pentru că este una dintre cele mai bune din lume în domeniul informaticii, domeniul pe care îmi doresc să îl urmez. Am cunoştinţe la Munchen şi astfel mă pot integra mai uşor acolo”, a declarat Bianca Voicu, absolventă a Colegiul Hasdeu.

„Vreau să merg la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti”

„Bacalaureatul mi s-a părut un examen accesibil pentru cei are s-au pregătit. Dacă eşti un elev serios care ia în serios acest examen important, nu cred că aveai vreo problemă. Comparativ cu anul trecut, mi s-a părut puţin mai dificil. Cred că a fost puţin mai dificil la istorie. Nu mă aşteptam la subiectul III, cel cu eseul despre Evul Mediu românesc. În Pe­dagogic am fost la profilul ştiinţe Sociale şi vreau să merg la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti. Admiterea se face pe bază de examen, pe care urmează să îl susţin pe 19 iulie. Nu ştiu exact încă dacă vreau să profesez în domeniul psihologiei. În timpul facultăţii o să mă decid”, a declarat Gabriela Marin, absol­ventă a Colegiului Pedagogic „Spiru Haret”.

Promovabilitate de 72,84%

„La nivelul judeţului promovabilitatea este de 72,84 %, avem 4 medii de 10, un număr de 724 sunt respinşi şi 1.942 reuşiţi. Promovabilitatea este mai bună ca anul trecut şi o să vedem după contestaţii cum ne vom poziţiona şi comparativ cu restul ţării. Există însă şi şcoli unde nici un candidat nu a promovat ca de exemplu la Ruşetu”, a declarat inspectorul general al IŞJ Buzău, Florina Stoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker