vineri, 16 aprilie 2021

După Boşcodeală / Fiscul îl lasă şi pe Bîgiu fără avere

La nici două luni după ce a aflat că i s-a majorat pedeapsa cu opt luni de detenţie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu primeşte o nouă veste proastă.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale. Direcţia Ope­rativă de Executare Silită – Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Galaţi, a scos la vânzare, prin licitaţie publică, casa pe care Bîgiu o deţine la Mierea, comuna Verneşti, pentru recuperarea prejudiciului calculat într-unul dintre dosarele în care acesta a fost condamnat definitiv.

Licitaţia va avea loc în data de 26 iulie, la sediul AJFP Galaţi, preţul de pornire pentru clădire tip locuinţă Sp+P+1E, suprafaţa construită la sol 357 m.p., suprafaţa desfăşurată 757 m.p., clădire tip anexă în suprafaţă construită la sol de 203 m.p., şi teren aferent construcţiilor în suprafaţă de 1.800 m.p. fiind de 1.010.649 lei (exclusiv TVA).

În luna mai, fostul preşe­dinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu, aflat în Penitenciarul Focşani, a aflat că i s-a majorat pedeapsa, după ce procurorii DNA au făcut contestaţie la decizia magistraţilor de la Tribunalul Vrancea care au admis cererea lui Bigiu de contopire a două pedepse. Curtea de Apel Galaţi a decis ca Bîgiu să primească un plus de 8 luni la perioada iniţială.

Curtea de Apel Galaţi a decis majorarea pedepsei la cinci ani şi zece luni de închisoare cu executare după contopirea tuturor condamnărilor.  Bîgiu a cerut la începutul acestui an contopirea celor două condamnări cu executare, de cinci ani şi două luni, respectiv doi ani, primite în două dintre cele trei dosare în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  Iniţial, Tribunalul Vrancea a decis ca acesta să execute cinci ani şi două luni, pedeapsă rezultată în urma contopirii celorlalte condamnări. Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia DNA. ,,În temeiul art. 38 alin. 1 şi art. 39 alin. 1 litera b Cod penal, aplică petentului condamnat Bîgiu Marian Cristinel pedeapsa cea mai grea de 4 (patru) ani închisoare, pe care o sporeşte cu 22 luni închisoare (1 an şi 10 luni închisoare) (1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză), în final urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani şi 10 (zece) luni închisoare”, se precizează în decizia Curţii de Apel Galaţi. Bîgiu Cristinel primeşte, de asemenea, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi k C.pen. pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei rezultante a închisorii şii se interzice dreptul de a ocupa funcţia de preşedinte al consiliului judeţean pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei rezultante a închisorii.

„Parandărăt“ de 8% din valoarea unui contract

Cristinel Bîgiu, fost preşe­dinte al CJ Buzău, a fost condamnat în două dosare, iar într-un al treilea a fost achitat în faza de fond.

Cristinel Bîgiu a fost judecat şi condamnat la 5 ani şi 2 luni de detenţie în dosarul în care a fost prins în flagrant, în decembrie 2014, de către DNA luând mită pe vremea când era preşedinte al CJ Buzău.

În mai 2017, el a fost condamnat la doi ani de închisoare  într un al doilea dosar de către magistraţii de la Curtea de Apel  Bucureşti în dosarul în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu, care, la rândul său, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a recunoscut, încă de la primul termen pe fond, la Tribunalul Bucureşti, că a luat mită de la Georgian Surdu, fostul director al RA-APPS, şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, în vederea reducerii pedepsei, solicitarea fiind respinsă de judecător.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău a arătat în faţa instanţei că a acceptat promisiunea lui Georgian Surdu de a primi 3,8 milioane de lei, reprezentând 8 la sută din valoarea unui contract având ca obiect modernizarea unor drumuri de interes local şi reţeaua de canalizare din comuna Ghergheasa, judeţul Buzău.

„Recunosc că am primit de la Surdu, ca primă tranşă, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Ghergheasa în vederea atri­buirii contractului de lucrări amintit“, a declarat Cristinel Bîgiu în faţă judecătorului. El a precizat că, dacă este nevoie, ar presta şi muncă în folosul comunităţii.

Judecătorul a respins ­ce­rerea lui Bîgiu pe motiv că este nevoie de declaraţiile sale în vederea administrării unor probe.

În octombrie 2015, Gabriel Georgian Surdu a fost trimis în judecată alături de Cristinel Bîgiu şi acuzat de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, atunci preşe­dinte al CJ Buzău, suma de 3.894.301,91 lei, respective aproape 880.000 de euro, reprezentând 8 la sută din ­va­loarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având că obiect „Proiectarea şi execuţia modernizării drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comună Ghergheasa, judeţul Buzău“, urmând că suma de bani să fie dată în mai multe tranşe, la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă.

Surdu i-a remis lui Bîgiu, prin intermediul finului său, Florin Colgiu, o primă tranşă în valoare de 75.000 de euro pentru a interveni pe lângă primarul unei comune buzoieni, în vederea atribuirii acelui contract de lucrări. Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, în comuna din Buzău, susţin procurorii.

În noiembrie 2015, Cristinel Bîgiu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

Într-un al treilea dosar în care a fost judecat alături de fostul ministru de Interne, Cristian David, Cristinel Bîgiu a fost achitat de prima instanţă.

Până acum, Fiscul a vândut mai multe bunuri ­aparţinâ­nd fostului primar al Buzăului, Constantin Boşco­deală, pentru recuperarea prejudiciilor în dosarul „Gloria“.

4 COMENTARII

 1. Fiscul nici pe departe nu-si face treaba ,numai la voiculescu are de recuperat 60 milioane de euro,iar noi
  platim procurori cu 20000 ron pe luna ca sa ce?Tot ce au recuperat de la bosco si alti reprezinta 0,1 din averea lor
  hai sa fim seriosi ,mai nou s-ntors vasie asa ca trai neneaca

  • Ce simplu este să înghiți pe nemestecate! Castelul Peleș cu tot cu Pelișor și terenul aferent a fost evaluat la aproximativ 60 milioane de euro! Probabil ți-a scăpat declarația evaluatorului DNA din dosarul ICA, care plângea și evalua, … evalua și plângea!

 2. Nu știu această speță pentru care numele lui Bâgiu este tot vehiculat aici, nu aud nimic de restul hoților din conducerea comunelor și județelor . Fraude mari-incredibil de mari-se petrec sub ochii noștrii și nimeni nu răspunde. Vine sigur o judecată pentru toți. Le și văd mutrele corupților printre gratii…

 3. Titlul corect ar fi „Fiscul îl lasă și pe Bîgiu fără jumătate de avere”.
  Când începe să se împută treaba se apelează la șmecheria divorțului disimulat urmat de un partaj rapid al averii acumulate. Și astfel, jumătate din averea obținută cu sudoare este pusă la adăpost. Jumătate dintr-o avere mare este tot o avere mare.

Comments are closed.

loading...