vineri, 16 aprilie 2021

După 1 iunie, buzoienii ar putea să cumpere medicamente exclusiv din farmaciile de familie

*   Măsura se referă la bolnavii cronic şi la cei incluşi în programele naţionale de sănătate
În mai puţin de două săptămâni va intra în vigoare Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale, cu o întârziere de două luni faţă de data la care fusese stabilit inţial.
În timp ce medicii sunt decişi să nu semneze la 1 iunie Contractul, dacă modificările la prevederile care îi nemulţumesc nu vor fi operate, farmaciştii au la rândul lor o serie de obiecţii la anumite norme cuprinse în documentul legislativ menţionat.

 

Printre prevederile care stârnesc divergenţe în rândul farmaciştilor se numără şi cea referitoare la înfiinţarea farmaciilor de familie, propunere vehiculată şi anul trecut.

Farmacia de familie, uite-o nu e

Deşi au primit asigurări de la Colegiul Naţional al Farmaciştilor, transmise la organizaţiile judeţene  prin intermediul unor note în care se specifica, printre alte probleme dezbătute, că această prevedere a fost eliminată din Contractul-cadru, ultimele informaţii apărute dau ca sigură menţinerea acesteia, în pofida intervenţiilor făcute la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
“Eu am participat la şedinţa în care, pe lângă Raportul de activitate pe 2010,  a fost anunţat în cadrul Colegiului Naţional că prevederea cu farmaciile de familie a fost eliminată din Contractul pe 2011. Dar, în ultimul timp, au apărut zvonuri care contrazic acest lucru. Cu siguranţă, ne vom lămuri abia după 1 iunie”, a precizat Jeni Simache, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor Buzău.
Măsura privind farmaciile de familie include bolnavii cronic şi cei înscrişi în programele naţionale de sănătate, care vor fi obligaţi să se  aprovizioneze  cu medicamentele necesare exclusiv de la o singură unitate farmaceutică, respectiv cea la care se vor înscrie. La rândul lor,  farmaciile trebuie să întocmească liste cu asiguraţii înscrişi şi să raporteze lunar mişcarea pacienţilor la Casă.
De asemenea, pacienţii de pe listele farmaciilor de familie nu se pot transfera la o altă unitate decât după cel puţin şase luni, cu excepţia mutării în altă localitate.

Lanţurile farmaceutice, privilegiate

Cele mai afectate de aplicarea acestei prevederi vor fi farmaciile individuale, ale  căror reprezentanţi  consideră măsura discriminatorie.
“Eu cred că este de fapt propunerea lanţurilor farmaceutice, care pretind că au susţinut cel mai mult programele naţionale, iar acum vor să-şi ia <partea leului>. Lanţurile cred că sunt singurii beneficiari ai farmaciilor de familie, pentru că este vorba de medicamente scumpe”, este de părere Maria Popa, patroana  Farmaciei Hepites din municipiu, care precizează că aproximativ 80 la sută din farmaciile individuale buzoiene nu mai eliberează medicamente pe programe decât sporadic, altele neavând nimic pe oncologie sau transplant.
În ceea ce priveşte modul cum va fi afectat pacientul de prevederea menţionată, părerile sunt împărţite. Pe de o parte, ar aduce beneficii, pentru că pacienţii nu vor mai fi trimişi de la o farmacie la alta, pe motiv că nu au medicamentele solicitate de aceştia, pe de altă parte îi va afecta, pentru că nu vor mai avea  libertatea să-şi cumpere tratamentul din locurile  unde consideră că sunt bine serviţi, sunt obişnuiţi cu personalul  şi primesc recomandările aşteptate.

 

loading...