Cultură

Dumitru K. Negoiță, lansare de carte la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al ­Li­teraturii Române a găzduit pe 14 septembrie un nou eveniment din cadrul ­„Sera­tele Eminescu, jurnalistul”, organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Astfel, tradițio­nalele serate s-au reluat, de data aceasta în aer liber, în curtea Muzeul Național al Literaturii Române, cu respectarea tuturor normelor reglementate pentru adunări publice, în această stare de alertă pe care o trăim.

Printre cei invitați la eveniment s-a aflat și ­scrii­torul buzoian Dumitru K. Negoiță, cel care, cu această ocazie, a lansat volumul „Izbânda unui țăran”.

Din programului manifestării au mai făcut parte Miron Manega, care a prezentat un text eminescian, scris în urmă cu 140 de ani, și a prezentat o lucrare de mare valoare, „Antologia ziarului Certitudinea vol. I” cu primele 30 de apariții ale publicației, iar Clementina Timuș a făcut o incursiune al traseului pe care omenirea o parcurge în prezent, marcată de  existența  virusului Sars-Cov-2, încercând și răspunsuri la întrebări incomode. Tot­odată a fost marcată înființarea unei noi filiale în cadrul UZPR, a jurna­liștilor din presa culturală, și au fost lansate două cărți apărute la Editura UZP, una dintre ele fiind cea a buzoianului Dumitru K. Negoiță.

Volumul „Izbânda micului țăran” a fost prezentat de moderatorul Doru Dinu Glăvan, de poeta Andreea Cristea și de actrița Doina Ghițescu.

În această carte autobiografică, Dumitru K. Negoiță nu și-a propus să vorbească despre filmul întregii sale vieți, ci să parcurgă „o parte din drumurile Micului țăran”. „Micul țăran pe care de la 9 ani preocupările sale îl duc într-o altă direcție decât copilăria. E un fel de viață pe care o poți așeza și ­ca­ta­loga într-un mod neuitată dorului. Dorului de a avea bunic și de ce s-a întâmplat, trebuia mai întâi ca cineva să studieze atent ce putea fi în mintea acestui copil, acestui Mic țăran prin anii 1959”, precizează Dumitru K. Negoiță.

Un comentariu

Articole similare