ActualitateCultură

Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la 95 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman

Duminica aceasta Biserica ortodoxă sărbătorește  Înălțarea Sfintei Cruci  respectiv „Luarea Crucii și urmarea lui Hristos”.

În Evaghelia lui Marcu 8, 34- 38; 9, 1 este scris: „Zis-a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape viaţa şi-o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela şi-o va mântui. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?”.  Astfel că Evanghelia de astăzi arată că pentru a urma lui Hristos creștinii au nevoie de lepădarea de sine. Ce înseamnă această lepădare de sine

Lepădarea de sine pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o cere, spun preoții,  înseamnă schimbarea felului de a fi și de a viețui, adică să nu mai trăim în mod egoist, numai cu gândul la noi înșine, ci mai întâi să ne gândim la Dumnezeu, Izvorul vieții noastre, și la cei din jurul nostru, părinți, frați, vecini, oameni săraci, bolnavi, neajutorați și, astfel, de la iubirea de sine egoistă sau pătimașă, să trecem la iubirea sfântă de Dumnezeu și de semenii noștri.

Înălțarea Sfintei Cruci, pe care Biserica o sărbătorește pe 14 septembrie, a fost marcată în urmă cu 95 de ani prin inaugurarea și sfințirea Crucii Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman. În 1928, anul în care se împlineau 10 ani de la Marea Unire, la Buşteni a fost inaugurat un  monument în memoria eroilor ceferiști români din primul război mondial: Crucea Caraiman.

Regina Maria și Regele Ferdinand s-au interesat îndeaproape de mersul construcţiei. Inaugurarea a  făcut-o regina Maria, deoarece Regele murise cu un an înainte.

Crucea Caraiman a fost luminată pentru prima dată pe 14 septembrie 1928, în ziua de Înalţarea Sfintei Cruci,  Crucea Răstignirii lui Iisus Hristos la Ierusalim.

Aflată la 2.291 de metri, Crucea de pe masivul Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai înalt monument aflat la cea mai mare altitudine din lume.

 

Articole similare