Actualitate

DSVSA, controale în supermarketuri pentru a verifica respectarea Legii laptelui

Inspectorii sanitar-veterinari (ANSVSA), cei de la protecția consumatorilor (ANPC) și cei de la ANAF au demarat o acțiune mixtă de verificare și informare a comercianților pentru a vedea dacă aceștia respectă Legea laptelui, care instituie obligativitatea separării la comercializare a produselor care conțin grăsimi hidrogenate/vegetale de cele care conțin lapte autentic, astfel încât să nu se mai creeze confuzii.

„Începând de luni, 13 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA județene și a municipiului București, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, vor merge în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 307/2022”, a informat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, agenților economici li se va aduce la cunoștință faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spațio de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.

De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii. La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.

Ce prevede Legea laptelui

Conform Legii laptelui, actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligați să devină onești în denumirea produselor și să specifice pe etichete proporție reală de grăsimi vegetale și alți substituenți din compoziție. Legea mai prevede că produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spațiu bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestora.

Totodată, prin această lege se mai dispune și înființarea primului observator din domeniul agroalimentar și monitorizarea tuturor cantităților de lapte și produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul granițelor sau exportate, observator ce va deveni, și un corespondent al Milk Market Observatory de la nivelul Uniunii Europene.

Cei ce nu vor respecta legea și vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în piețe, hypermarket-uri, cât și în domeniul HORECA și fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizației de prelucrare, producție sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker