Economic

Două societăți mari buzoiene caută angajați

  • 1.700 de scrisori au fost trimise șomerilor de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă

Rata șomajului în județul Buzău înregistrează o scă­dere în prima lună a anului.  Scăderea este de la 7,62% undeva la 7,5%. Nu este o scădere foarte mare, procentual vorbind, chiar dacă în ianuarie au fost angajați, prin eforturile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, 800 de buzoieni. Ea se menține în continuare ridicată din cauza numprului mare de persoane aflate în plată în baza Legii 416 a veni­tului minim garantat.

Diminuarea înregistrată se datorează creșterii nu­mărului de persoane angajate în prima lună a a nului. „A crescut numărul angajărilor în luna ianuarie. Sunt peste 800 de locuri de muncă ocupate în cursul lunii ianuarie”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Tot prin munca susținută a lucrătorilor acestei instituții, care chiar și în vreme de pandemie a ținut permanent  legătura cu angajatorii, zilnic există  pe piața buzoiană o ofertă  de circa 300 de locuri de muncă. Așa se face că forța de  muncă cu ceva calificare își găsește rapid de lucru. „A crescut  și numărul persoanelor care  sunt calificate și nu mai intră în șomaj; sunt <sunt furate> de la o societate la alta. Media de timp de a rămâne în șomaj pentru un muncitor calificat este de trei luni de zile”, a mai declarat directorul AJOFM.

Pe de altă parte, AJOFM  a creat contactul între forța de muncă disponibilă, cu pregătirea, pliat, pe cât posibil, pe cererea angajatorilor. În momentul de față, două mari societăți au scos pe piață peste 150 de locuri de muncă. Este vorba despre Avicola și Green Fiber, care se află în căutare de lucrători cu ceva calificare.   Oferta lor  a ajuns la forța de muncă aflată în șomaj pentru că instituția i-a înștiințat prin scrisori că trebuie să se prezinte la angajatorul respectiv.

 „Am trimis în jur de 1.700 de scrisori către tot ce înseamnă persoană  cu ve­nit minim garantat, corelând locurile de muncă – în jur de 300 zilnic, – cu structura  lor de pregătire profesională. Jumătate din aceste locuri de muncă au fost pentru muncitori necalificați. Pot da exemplul societăților Green Fiber și Avicola Bu­zău, care au împreună în jur de 150 de locuri de muncă pentru muncitori necalificați. Le-am trimis scrisoare și le-am dat dispoziție de repartizare prin care i-am anunțat că, în cinci zile, trebuie să ia legătura cu angajatorul; în această dispoziție de repartizare angajatorul are trei poziții în care poate bifa: persoana respectivă acceptă locul de muncă, nu acceptă locul de muncă, refuză sau este necorespunzător. Avem și refuzuri de locuri de muncă. În condițiile acestea vor fi scoși din orice formă de evidență și plată și nu mai au dreptul să depună la pri­mărie dosar pentru ajutor social decât peste 12 luni”, spune directorul AJOFM Buzău Ionel Tociu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker