ActualitateCultură

Două CineParcuri, două filme în această seară la Festivalul Internațional de Film Buzău

Buzău International Arts Festival a pregătit multe evenimente pentru a oferi publicului o lună întreagă de întâlniri unice cu vedete din România și de talie internațională,  evenimente deosebite, multe dintre ele în premieră. Una dintre noutățile din acest an o reprezintă cele două tipuri de Cine Parc, unde vor rula filme pentru copii și filme premiate la festivaluri internaționale. „Parcul Crâng va fi un Cine Parc unde publicul va putea  urmări aproape în fiecare zi din festival filme pentru copii și filme de public, în timp ce Amfiteatrul din Parcul Tineretului va deveni Cine Parc de festival, unde publicul cinefil va putea urmări filme de artă, filme de festival, filme premiate la festivaluri, dar și filme românești, în prezența regizorilor și a echipelor realizatoare”, spune Mihaela Constantinescu, director organizator Buzău International Arts Festival și director al Festivalului Internațional de Film Buzău, BUZZIF.

Aici, în cele două Cine Parcuri,  zilnic, până pe 30 septembrie, de la 19.30, buzoienii pot urmări cele mai bune filme premiate la cele mai mari festivaluri din lume, filme românești noi-nouțe, la care organizatorii promit și discuții interesante cu echipele și multe  alte surprize, iar Parcul Crâng este dedicat filmelor pentru copii, familii, comediilor și filmelor de public.

„Ne dorim să creștem publicul de artă, în general și de film de artă. Mi-am dorit foarte mult ca Buzăul să aibă din nou un cinematograf de artă. Avem la dispoziție acest CineParc în Amfiteatrul  din Parcul Tineretului ; ne vom asigura că îl folosim și că oferim publicului posibilitatea de a vedea filme de foarte bună calitate, premiate la marile festivaluri internaționale, care, altfel, nu ajung să fie urmărite în Buzău”, mai spune Mihaela Constantinescu.

Pentru astăzi sunt programate filmele „Neliniștiți” – care va rula în Cine Parc în Amfiteatrul din  Parcul Tineretului-, și  „Encanto”, în Crâng, în zona Obelisc.

„Neliniștiți” este o dramă  regizată de  Joachim Lafosse, Franța, care a fost selectat în Festivalul Cannes, în 2021.  Firul filmului se învârte în jurul afecțiunii  de care suferă Damian, artist bipolar predispus la episoade maniacale,  care îi pune relația la grea încercare. Acesta e pregătit să facă totul pentru Leila, înțelegătoarea lui soție, și pentru fiul lor, în vârstă de 8 ani. Dar până și dragostea are limitele sale.

„Encanto”, regizat de  Jared Bush, Byron Howard și Charise Castro Smith este un musical pentru copii, realizat în SUA. Filmul vorbește despre familia excepțională Madrigal, care  și-a găsit adăpost în sânul unui tărâm montan securizat din Columbia, plin de culoare și bunătate. Cu toate acestea, deoarece puterea mistică a unui artefact discret le oferă locuitorilor săi daruri supranaturale, adolescenta introspectivă Mirabel încă nu a primit talentul ei distinct. Dar atunci când o criză imprevizibilă și teribilă pune în pericol viitorul comunității strâns unite, rămâne la latitudinea lui Mirabel să accelereze și să încerce să salveze situația. Poate improbabilul apărător să protejeze familia și să-și găsească adevărata chemare?

Intrarea este gratuită.  În caz de precipitații, filmele vor fi reprogramate.

Articole similare