luni, 01 iunie 2020

Doru Octavian Dumitru și mașinistul de la Buzău care i-a cerut ,,dreptul” în timp ce era pe scenă, în timpul spectacolului

Continuăm serialul ­de­dicat poveștilor inedite din istoria Teatrului „George Ciprian” cu o întâmplare despre cunoscutul comic Doru Octavian Dumitru. Regretatul scriitor Marin Ifrim evocă în volumul „Cartea Teatrului” un episod în care Doru Octavian Dumitru a avut o neîn­țelegere ,,pecuniară” cu unul dintre mașiniștii teatrului buzoian, iar acesta din urmă a încercat să îi forțeze mâna cerându-i bani chiar în timp ce comediantul se afla pe scenă, în timpul spectacolului.

„Chiar dacă nu a fost distribuit în vreo piesă, din repertoriul Teatrului <Geor­ge Ciprian>, inconfundabilul comic Doru Octavian Dumitru, a fost întotdeauna bine primit pe scena buzoiană, cu propriile sale spectacole. În anul 1999, ­fii­nd încă în țară, în voga sa maximă, actorul și-a etalat, cu mare vervă, măiestria artistică pe scena buzoiană. Înaintea spectacolului, a apelat la unul dintre mașiniști, pentru a duce în sală instalația tehnică personală. Zis și făcut, cu plata mai târziu, apoi a început spectacolul, ceva greu de imaginat că poate face un singur om, fie el chiar și om-orchestră. Numai că, din când în când, ascuns undeva, după arlechin, mașinistul își tot cerea cu insistență  <dreptul> pe care actorul îl promisese”, povestește Marin Ifrim în „Cartea Teatrului”.

„Asta m-a convins că e un actor nativ ieșit din serie”

Pus în încurcătură de mașinistul buzoian care îi cerea banii, riscând ca ­pu­blicul să audă, Doru Octavian Dumitru a apelat la o poveste, pentru a fi sigur că publicul va crede că și mașinistul face parte din numărul prezentat pe scenă.

„Jucându-și de minune rolul, Doru Octavian Dumitru vorbea, în același timp, și cu personajul din culise. Marii actori, când intervin lucruri nepre­văzute, în timpul repre­zentației,  improvizează cu o spontaneitate genială. Văzând că <șer­pașul> nu mai are răbdare, oricând fiind posibil să intre peste el, Doru Octavian s-a adresat publicului: <Înaintea unui spectacol de-al meu, ca și acesta, de aici, tehnicienii au ridicat la podul scenei o canapea. Nimeni nu a observat că pe acea canapea dormea un mașinist. Apoi, în timpul spectacolului, acesta a căzut peste mine. Vă povestesc această întâmplare ca nu cumva să vă mirați dacă și aici, pe această scenă, mă voi pomeni cu vreun somnambul pe capul meu>.  Numai așa a putut fi neutralizat nerăbdătorul personaj din apropierea actorului. A fost momentul în care, dincolo de virtuozitățile sale cunoscute, Doru Octavian Dumitru, absolvent de Facultate de Instalații, inginer deci, m-a convins că e un actor nativ ieșit din serie. Restul carierei și-a desăvârșit-o prin SUA, în compania unor mari actori precum Martin Laurence sau Whoopie Goldberg(…)”, mai scrie Marin Ifrim în volumul dedicat Teatrului „G. Ciprian”.

loading...
error: Content is protected !!