Cultură

FOTO / Doi episcopi cărturari ai Buzăului, evocați într-o activitate inedită la Seminar

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” şi Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” au încheiat, în luna februarie, un parteneriat intitulat „Cartea, terapie pentru suflet”, din care au de câștigat doar elevii.

În cadrul parteneriatului „Cartea, terapie pentru suflet” astăzi, 23 iunie, a avut loc o activitate la Seminar, la care au participat elevii clasei a IX-a, care îl au ca diriginte pe părintele profesor Mihail Milea. „Am apreciat primirea călduroasă din partea instituţiei-gazdă; Părintele Sava-Popa Gheorghe, directorul Seminarului, ne-a urat bun venit şi şi-a exprimat bucuria că există acest parteneriat, în favoarea elevilor, dar şi a Bibliotecii Judeţene”, spune despre activitate bibliotecar Lidia Dinu, reprezentant la activitate al Filialei de carte religioasă a Bibliotecii Județene Buzău.

Tema aleasă pentru astăzi, deopotrivă culturală şi religioasă, s-a intitulat „Episcopi ai Buzăului în cultura română”.

Așa se face că la această activitate au fost aduse în atenția copiilor două figuri luminoase de episcopi. Este vorba despre Episcopului Chesarie al Buzăului și despre Episcopul Dionisie Romano.

Elevul Augustin Mihai Dinu a realizat o prezentare a ceea ce au însemnat viaţa şi realizările Episcopului Chesarie al Buzăului, ocrotitorul Seminarului din oraşul nostru, iar din partea Filialei de Carte Religioasă,bibliotecarul Lidia Dinu  a vorbit despre Episcopul Dionisie Romano evidențiind influenţa lui asupra culturii buzoiene şi naţionale.

La finalul discuțiilor, „ne-am îndreptat paşii către mormântul lui Dionisie, situat lângă Catedrala arhiepiscopală, iar elevii au depus flori la căpătâiul Episcopului cărturar al cărui nume îl poartă Filiala de Carte Religioasă, Şcoala generală nr. 5 şi strada situată paralel cu Seminarul Teologic”, relatează Lidia Dinu, care are și o urare pentru tinerii învăţăcei: „<Vacanţă plăcută!> şi îi îndemnăm să citească cu timp şi fără timp, pentru că, aşa cum spunea vlădica Dionisie Romano: <învăţătura moralei creştine şi a cărţii aduc fericirea omului>”.

Episcopul Dionisie Romano al Buzăului, personalitate cu o prolifică activitate, a fost un iscusit învățător și întemeietor de școli, folosind metode pedagogice avansate. Ierarh cărturar, luptător împătimit pentru cultură, școală și emancipare națională, Dionisie Romano a lăsat Bisericii o bogată operă filantropică și de slujire a neamului românesc.

La rândul lui, Episcopului Chesarie al Buzăului s-a remarcat îndeosebi prin realizări de ordin cultural. În tipografia pe care a înființat-o la Buzău au apărut aproape 60 de cărți, cele mai multe cu cheltuiala sa, de slujba, de învățătură, manuale școlare, lucrări laice, cuvântări, periodice.

Articole similare

error: Continut protejat!!