Actualitate

Documentar HotNews / Tradiții și obiceiuri de Paște în lume

Aproape fiecare țară are obiceiuri și tradiții legate de ziua de Paște sau de prima zi de după această Sărbătoare. De pildă jamaicanii sparg ouă în Vinerea Mare în zori. Pun albușul într-un pahar cu apă, iar după răsăritul soarelui căldura creează diverse forme în amestecul format. În aceste forme îți poți citi viitorul, spun localnicii.

  • Dansul este interzis în Vinerea Mare în Germania. Cluburile de noapte, unde oamenii se distrează de obicei vineri seara, sunt forțate să închidă, riscând să fie amendate cu 1.500 de euro.
  • Copiii din Suedia și Finlanda se îmbracă în vrăjitoare de Paște în Duminica Paștelui și merg din ușă în ușă cu crenguțe de salcie. Ei rostesc un cântecel despre care se spune că alungă spiritele rele și, în schimb, primesc un ou de ciocolată.
  • În Bermude, oamenii înalță zmee în Vinerea Mare. Se crede că tradiția a început atunci când un profesor local a avut probleme în a explica învierea lui Isus la școala duminicală, așa că a înălțat un zmeu pentru a explica conceptul.
  • Oamenii din Haux (Franța) fac o omletă enormă în Lunea Paștelui. Ei folosesc peste 4.500 de ouă și hrănesc până la 1.000 de oameni. Fiecare familie sparge câteva acasă și apoi le duc în piața principală unde ouăle sunt gătite pentru prânz.
  • În Joia Mare, în orășelele din Guatemala străzile sunt acoperite cu covoare colorate, în pregătirea procesiunii din Vinerea Mare. Unele au motive istorice, altele religioase- variind de la tradițiile mayașe la istoria Guatemalei.
  • În Florența, Italia, localnicii sărbătoresc o tradiție veche de 350 de ani, cunoscută sub numele de Scoppio del Carro, sau „Explozia căruciorului”, care datează de la Prima Cruciadă. Un cărucior ornamentat este încărcat cu artificii și apoi condus pe străzi de oameni îmbrăcați în costume colorate de secol al XV-lea. Odată ce căruța ajunge la Dom, Arhiepiscopul Florenței aprinde o fitil declanșând un foc de artificii.
  • În Joia Mare, în orașul medieval Verges, Spania, se joacă tradiționalul „dans al morții”. Oamenii se îmbracă în schelete și dansează de la miezul nopții până la 3 dimineața.
  • În dimineața Sâmbetei Mari, pe insula grecească Corfu are loc tradiționala „aruncare a oalei”. Oamenii aruncă pe ferestre oale, tigăi și alte obiecte adesea pline cu apă. Unii spun că obiceiul provine de la venețieni, care în ziua de Anul Nou obișnuiau să arunce toate obiectele lor vechi. Alții cred că aruncarea ghivecelor salută primăvara, simbolizând noile recolte care vor veni.
  • În Polonia, a arunca pe altul o cană sau o găleată cu apă înseamnă să respecți tradiția numită Śmigus-dyngus, Oamenii se adună în Lunea de Paște pentru și se stropesc cu găleți cu apă, pistoale sau orice altceva pe care pot pune mâna. Legenda spune că fetele astfel stropite se vor căsători în decurs de un an.
  • În Ungaria (dar și în nord-vestul României), în prima zi de după Paște băieții stropesc fetele cu parfum, dar numai după ce au primit acceptul acestora. În schimb, ei sunt tratați cu prăjiturele și băutură.
  • În Cehia, băieții leagă panglici de crengi de salcie în Lunea Paștelui și „biciuiesc” ușor fetele pentru a le ura mult noroc și sănătate. Practica nu este bine primită de toți, multe femei cehe fiind în dezacord cu acest obicei de Paște
  • Papua Noua Guinee a găsit un înlocuitor creativ pentru ouăle de Paște din ciocolată, care nu ar rezista mult la căldura de acolo. Ei folosesc copacii și crengile din apropierea bisericilor pentru a atârna tutun și țigări, care sunt apoi date congregaților după slujbele din Duminica Paștelui.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker