Sănătate

Doar șase donatori de plasmă din peste 1.000 de buzoieni vindecați

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de „sânge total”, respectiv plasmă, de către persoanele vindecate de COVID 19. Modificările, cuprinse într-un ordin semnat recent de ministrul Nelu Tătaru, urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze plas­mă, precum și a numărului pacienților critici din secțiile ATI care pot să primească plasmă.

Actul normativ stabilește că donatorii de plasmă vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital. Cum este un tratament experimental, în afară de aceste modificări legislative, în perioada urmă­toare mai pot apărea și altele  care să țină cont de interesul pacienților, și posibilitatea ca tot mai mulți donatori să vină în sprijinul persoanelor aflate în stare gravă la Terapie Intensivă. Este un tratament experimental și pe baza lui se efectuează un studiu. Și atunci, ca orice tratament experimental, el trebuie să aibă niște condiții de studiu și principala condiție de studiu este titrul (concentrație anticorpi). Până acum, la Buzău s-a făcut mai întâi o preselecție a donatorilor de plasmă pentru a se stabili dacă se îndeplinește condiția titrului.

„Până la acest moment, am făcut o preselecție a donatorului pentru a putea vedea dacă acesta are anticorpi și după aceea am aplicat procedura. Ca să facem plasma este bine să știm dacă  donatorul are anticorpii, pentru că doar aceea plasmă este bună, cea care are titrul respectiv.  Sunt peste 30 de buzoieni care s-au prezentat să doneze, dar dintre aceștia doar 5-6 au avut anticorpi și am și recoltat plasmă”, precizează directorul Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Crăciun.

Care sunt cerințele minime pentru un donator de plasmă

La această dată,  potrivit modificărilor legislative, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi: semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană; prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii; încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației na­ționale; intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.  La Buzău s-au prezentat pentru donare de plasmă 30 de buzoieni care s-au vindecat de Covid 19, dar doar 6 au prezentat anticorpi și au putut dona plasma care să îi poată salva pe bolnavii de la ATI.

Toate modificările anun­țate de Minister în privința donatorilor de plasmă sunt puse imediat în aplicare precizează directorul Centrului de Transfuzii Buzău: „Vom respecta legislația. Deocamdată, se mai lucrează la  ea, pentru că în urmă cu două zile am primit o modificare legată de termene. Acolo unde au fost de 28 de zile, acum s-au făcut 14, la punctul 7, unde sunt menționate condițiile pentru ca un donator să fie eligibil și ce documentație trebuie să prezinte. Astăzi s-a mai trimis un punct de vedere la Minister privind metodologia de donare de plasmă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker