marți, 24 noiembrie 2020

Doar doi magistraţi râmniceni vor judeca dosare cât pentru un Tribunal întreg

Prea multe dosare şi mult prea puţini judecători. Asta spun magistraţii Judecătoriei Râmnicu Sărat care fac cu greu faţă numărului mare de cauze în care trebuie să împartă dreptatea. În organigrama instituţiei sunt prevăzuţi şapte judecători, însă doar trei posturi sunt ocupate. Teoretic, pentru că este o chestiune de zile până când unul dintre magistraţi va pleca oficial la pensie.

În data de 26 februarie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de eliberarea din funcţie prin pensionare a judecătorului Marieana Bogdan începând cu data de 5 martie. Până ieri nu a fost emis decretul prezidenţial de eliberare din funcţie, însă decizia poate veni în orice moment. „Vom rămâne doi judecători, din şapte cât ar trebui să avem potrivit organigramei, şi e o chestiune de zile până când va deveni oficial. Este o situaţie deosebită şi suntem judecătoria cu cea mai mare încărcătură de dosare pe judecător. Spre exemplu, anul trecut am avut 5.322 de dosare noi cu un stoc de 1460 de dosare din anul anterior, ceea ce înseamnă 6.782 dosare, în total, care au fost repartizate la doi judecători şi jumătate, dacă luăm în calcul că un judecător a fost cu jumătate de normă, iar după publicarea decretului prezidenţial de pensionare a doamnei judecător Bogdan rămâ­nem doi judecători, dintre care unul intrat în profesie în decembrie 2017“, ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Rm. Sărat judecător Mihaela Cristescu.

Vestea bună este că, recent, Consiliul Superior al Magistraturii a scos la concurs trei locuri de judecător pentru Judecătoria Rm. Sărat. Concursul de admitere în magistratură se va desfăşura în perioada 20 martie-2 iulie, însă până la ocuparea celor trei posturi este cale lungă.

Până atunci, cele câteva mii de dosare rămân spre soluţionare în sarcina celor doi judecători.

Soluţionarea fiecărui dosar în parte presupune multe ore de muncă, dar şi adunarea de probe noi. Judecătoria Râmnicu Sărat a fost sufocată de dosare în 2017. O arată datele Tribunalului Buzău, din care reiese că un judecător din Rm Sarat a avut de soluţionat nu mai puţin de 2.338,6 dosare. De altfel, Judecătoria Râmnicu Sărat se află pe primul loc, la nivel naţional, în ceea ce priveşte încărcătura medie de dosare per judecător. Aproa­pe 7.000 de dosare s-au aflat pe rolul instanţelor din cadrul Judecătoriei Rm. Sărat, în  2017. Situaţia este una alarmantă, în condiţiile în care, deşi în schema de personal apar şapte judecători, doar trei dintre aceştia au fost activi.  Astfel, Judecătoria Rm. Sărat se află pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte încărcătura medie per judecător. Numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor Judecătoriei Rm. Sărat este aproape la fel de mare ca acela înregistrat anul trecut la Tribunalul Buzău, unde au activat însă 27 de judecători, nu doar trei magistraţi, ca în cazul instanţei din Rm Sarat. Un număr mare de dosare judecate în 2017 s-a înregistrat şi la o altă judecă­torie din judeţul Buzău, cea a oraşului Pătârlagele. Aici, anul trecut, un judecător a avut de soluţionat, în medie, 1.887 de dosare, cu mult peste media naţională.

O situaţie la fel de gravă ca la Rm. Sărat este întâlnită la Judecătoria Bârlad, unde, anul trecut, încărcătura a fost de 2.158,4 dosare pe judecător.

Aceasta este soarta instanţelor mici, unde judecă­torii nu se inghesuie să lucreze, stau cât să se formeze şi, după câţiva ani, aleg oraşe mai mari.

loading...
error: Content is protected !!