Cultură

Dimitrie Cantemir, evocat la Buzău de către reprezentanţii asociaţiei europene cu acelaşi nume

Biblioteca Judeţeană a găzduit luni, 18 noiembrie, lansarea volumului „Di­mitrie Cantemir şi conştiinţa unităţii românilor”, volum apărut sub egida Asociaţiei Europene „Dimitrie Cantemir”, în colaborare cu ­Edi­tura Universul Academic. Despre cel pe care Nicolae Iorga l-a numit „primul mare intelectual român de tip european specialist în pro­bleme orientale”, au vorbit la Buzău colonelul (r) Viorel Ciobanu,  secretar general al Asociaţiei Europene „Dimitrie Cantemir”, generalul dr. (r) Ion Aurel Stanciu şi general de brigada dr. (r) Ionel Cantaragiu.

Cartea cuprinde 35 de studii, o valoroasă culegere de date istorice, la care şi-au adus contribuţia 32 de autori şi oameni de cultură din domeniu: cercetători ­ştiinţi­fici, cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, laici şi cle­rici, militari şi civili, membri ai Asociaţiei sau profesând în instituţiile care-l au ca patron spiritual pe Dimitrie Cantemir.

„Nu este o carte de autor, sunt 32 de autori”

„La această carte am muncit doi ani de zile. Sunt 39 de instituţii care îl au patron spiritual pe Dimitrie Cantemir, 21 sunt din România, 16 din Republica Moldova, unul este Institutul Oxford Dimitrie Cantemir şi alta în Turcia. De aceea am hotărât să facem o asociaţie dedicată lui Dimitrie Cantemir. Cu această carte am ajuns deja în 16 oraşe din ţară. Intenţia noastră este să îl promovăm pe Dimitrie Cantemir şi de a face legătura între instituţiile ce îi poartă numele. Nu este o carte de autor, sunt 32 de autori, iar sarcina mea a constat în a-i contacta şi a-i ţine în priză pentru a preda scrierile. Am avut 40 de studii din care am oprit 35”, a declarat colonelul (r) Viorel Ciobanu.

„După ce a murit, trupul său a fost trimis din Rusia fără cap”    

„Am vrut să facem altceva decât se găseşte pe Internet, lucruri neadevărate. Dimitrie Cantemir a fost poate unica personalitate din cultura noastră care într-o mână a avut sceptrul şi în cealaltă cartea. Ca orice personalitate, el a fost şi controversat. A jucat o carte dublă pentru naţia lui (n.r., s-a spus că a fost spion dublu, lucrând atât pentru turci, unde a fost trimis ca ostatic, cât şi pentru ruşi). A profitat de faptul că a fost numit capuchehaie (n.r., un fel de ambasador) la turci nişte ani de zile şi a intrat în toate cercurile. Să ajungi să te plimbi cu Petru cel Mare pe străzile Iaşului nu cred că se puteau mândri mulţi pe vremea aceea, sau să fi acceptat la curtea ţarului în exil cu 5.000 de moldoveni… Se mai spune că unul dintre soldaţii din garda personală care l-a însoţit în Rusia a fost Vladimir Putină, foarte bun la trânte. Dacă acesta ar fi fost stră-străbunicul lui Putin sau nu rămâne să mai cerceteze alţi istorici. Cert este că el a fost considerat un diplomat şi cărturar de mare valoare. După ce a murit, trupul său a fost trimis fără cap din Rusia, acolo unde a trăit în exil. Asta pentru că făcea parte dintr-o mişcare secretă, iar capul a mers în Scoţia. Astăzi, Dimitrie Cantemir este o personalitate universală, a fost membru al Academiei din Berlin, este recunoscut în multe ţări, în Italia, Polonia, a scris în 12 limbi, a scris şi muzică. A fost un om care a ştiut să trateze şi cu turcii şi cu ruşii în favoarea ţării lui”, a declarat generalul dr. (r) Ion Aurel Stanciu.

În finalul evenimentului, generalul de brigada dr. (r) Ionel Cantaragiu a vorbit despre geneza Asociaţiei Europene „Dimitrie Cantemir”, înfiinţată în 2013.

După lansarea cărţii la Biblioteca Judeţeană, volumul a fost prezentat şi la comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker