Economic

Diferențe între o mașină de găurit și un rotopercutor

Diferența dintre o mașină de găurit sau autofiletantă și un ciocan rotopercutor este una dintre principalele întrebări ale utilizatorilor de scule electrice. Mulți utilizatori confundă cele două dispozitive, numindu-le la pachet „bormașini”, deoarece sunt foarte asemănătoare și le folosesc unul în locul celuilalt.

Probabil că puteți face găuri mici în beton în mod continuu cu o mașină de găurit sau autofiletantă. Dar pentru a face găuri mari în betonul vechi este nevoie de mult timp. În acest articol, încercăm să examinăm în detaliu fiecare dintre aceste produse pentru a afla diferențele dintre o autofiletantă și un ciocan rotopercutor.

Mașina de găurit și ciocanul rotopercutor produc aceeași forță care le permite să spargă betonul în mod confortabil. Ceea ce deosebește cele două instrumente este mecanismul mecanic care produce mișcarea de ciocănire.

Mașină de găurit (autofiletantă Bosch) cu percuție

Această unealtă este bine cunoscută în lumea sculelor ca fiind un dispozitiv 2 în 1 care poate fi folosit atât pentru găurire, cât și pentru percuție.

Este potrivit pentru a face găuri în diferite pietre, beton, cărămizi etc. și cu ajutorul acestei mașini nu trebuie să cheltuiți o mulțime de bani pentru a cumpăra diferite tipuri de burghie pentru a face diferite tipuri și dimensiuni de găuri.

Acțiunea de percuție funcționează cu ajutorul unui mecanism format din două discuri metalice canelate (sau angrenaje). Crestele se mișcă în sus și în jos pe măsură ce discurile se rotesc unul împotriva celuilalt, determinând mandrina să se deplaseze înăuntru și în afară. Ca urmare, burghiul se mișcă în sus și în jos. Burghiul se deplasează pe o distanță scurtă, iar mișcarea de percuție este rapidă și superficială: până la 30.000 BPM.

Modul de percuție poate fi complet dezactivat cu un comutator atunci când se găurește lemn sau gips-carton. Acest lucru îi permite să fie utilizat și ca o mașină de găurit tradițională.

Din cauza structurii mecanice necesare pentru a produce acțiunea de percuție, această unealtă este de obicei mai mare decât una convențională.

Cu toate acestea, mai multe mașini de găurit moderne cu percuție nu sunt atât de diferite ca formă și mărime de cele convenționale, însă o caracteristică distinctivă a acestor dispozitive este un mâner lateral pentru a ține unealta stabilă, ceea ce face mai ușoară manevrarea acesteia în timpul operațiunii de percuție.

Rotopercutoare Bosch – oferte online

O diferență între autofiletanta cu percuție și ciocanul rotopercutor este că prima necesită o cantitate mare de forță atunci când găurește în materiale dure. Deoarece impactul este generat aici în mod pur mecanic, mașina de găurit cu percuție nu are o propulsie reală. Prin urmare, această lipsă de propulsie trebuie să fie exercitată de către utilizator sub formă de presiune asupra mașinii.

Frecvența de impact mult mai mare și, prin urmare, nivelul de zgomot mai ridicat al mașinilor de găurit cu percuție reprezintă o altă diferență între mașinile de găurit cu percuție și cele rotopercutoare. Acest lucru îi obligă pe utilizatori să poarte întotdeauna protecție auditivă adecvată atunci când lucrează cu acest instrument.

Ciocan rotopercutor

Pentru a produce acțiunea de percuție, această unealtă folosește un piston pentru a comprima aerul, care apoi acționează percuția. Loviturile sunt aplicate cu o viteză mai mică decât în cazul unei mașini de găurit cu ciocan, dar impactul este mult mai puternic.

Ciocanul rotopercutor împinge burghiul aproape independent în perete datorită mecanismului de impact electropneumatic pe care l-am menționat deja.

Efortul necesar în acest caz este minim și constă în principal în poziționarea și menținerea dispozitivului la unghiul corect față de perete.

O diferență importantă între mașinile de găurit cu percuție și cele rotopercutoare este că mașinile de găurit cu percuție au de obicei o mandrină reglabilă normală, în timp ce mașinile rotopercutoare au o mandrină cu arc care se adaptează la dimensiunea burghiului utilizat.

Aceasta înseamnă că pot fi utilizate numai burghie compatibile cu această mandrină. Cele mai comune burghie sunt burghiele SDS-plus, care sunt concepute pentru a face găuri cu diametre cuprinse între 5/32 și 3/4 inci. În plus, burghiele SDS-max măresc gama de capacități de la 3/8 inci la 2 inci.

În general, putem spune că aceste dispozitive sunt mult superioare mașinilor de găurit cu percuție, în ciuda consumului mai mic de energie și a forței de impact mai mici.

Deoarece forța ciocanelor rotopercutoare este mai mică decât a celorlalte, aceasta înseamnă o deteriorare mai mică a materialului de lucru.

În ceea ce privește utilizarea acestor două unelte, ciocanul rotopercutor este folosit pentru operațiuni industriale, cum ar fi demolarea și construcțiile, este mai mare, mai greu și are un motor mai puternic decât cealaltă mașină.

În schimb, cealaltă unealtă, prin comparație, are un design mai compact, este mai ușoară și poate fi utilizată în ateliere mici sau pentru uz casnic, sau chiar pentru proiecte de bricolaj.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker