joi, 04 iunie 2020

Dezvoltarea turismului cu ajutorul poveştilor spuse de bătrâni, un proiect european în care Buzăul este partener

Reprezentanţii Colegiului Economic Buzău derulează, în parteneriat cu instituţii din alte cinci ţări, un proiect european destinat dezvoltării atractivităţii unei zone pentru localnici şi pentru turişti cu ajutorul poveştilor spuse de locuitorii de vârsta a treia. „Innovative Tourism – Collecting Cultural Heritage Through Intergenerational Walks”, finanţat în cadrul programului Erasmus+, se derulează în parteneriat cu Danske Gymnastik og Idrætsforen, Vestjylland (Danemarca – coordonatorul proiectului), Ayuntamiento de Ceuti (Spania), Hop Ubiquitous SL (Spania), Gaziosmanpasa University (Turcia), Stowarzyszenie Szansa dla Aktywnych (Polonia), Grad Varazdin – City of Varazdin (Croaţia).

Prima activitate a avut deja loc în Spania şi a avut rolul a înţelege modul în care funcţionează tehnologia proiectată de Hop Ubiquitous SL din Spania şi a vizita punctele de interes care există deja în oraşul spaniol Ceuti.

Ce este inovator la acest proiect este că se doreşte dezvoltarea atractivităţii unei zone pentru localnici şi pentru turişti cu ajutorul poveştilor spuse de locuitorii aflaţi la vârsta a treia.  Acest lucru se va realiza prin intermediul punctelor inteligente de interacţiune (POI) dezvoltate de partenerul spaniol HOP, care creează un spaţiu fizic de informaţii în care toţi cei care se apropie pot colabora printr-un telefon inteligent. Proiectul IBRAVE a explorat posibilităţile de utilizare a aplicaţiilor ca instrument promoţional, precum şi o modalitate de a oferi o experienţă printr-o vizită ghidată. Totuşi inconvenientele aplicaţiilor, mai ales dacă conţin videoclipuri, sunt că au nevoie de o mulţime de spaţiu de depozitare pe telefonul inteligent. Tehnologia proiectată de HOP are avantajul de a permite vizitatorilor să vadă videoclipurile fără a descărca o aplicaţie pe telefonul mobil. Când treceţi lângă un punct inteligent de interacţiune, pe telefon apare un mesaj silenţios, permiţându-vă să vedeţi videoclipul, iar atunci când vă îndepărtaţi, mesajul dispare, deci nu este deloc intruzitiv.

De la poveşti din război, la istoria vinului  

La întâlnirea din Spania, Colegiul Economic Buzău a fost reprezentat de profesorii Cătălina Poştovei, Adriana Anton şi Daniela Anghel.

„Prima zi a întâlnirii, care a însemnat şi deschiderea oficială a proiectului a avut loc în data de 21 noiembrie în cadrul Centrului Cultural al oraşului Ceuti. Reuniunea a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de primarul oraşului, Juan Felipe Cano care a urat participanţilor mult succes în derularea proiectului. Dimineaţa a fost dedicată unei mai bune cunoaşteri a partenerilor, a asociaţiilor/şcolilor acestora şi a comunităţilor din care provin. A urmat vizitarea partenerului HOPU care a prezentat aplicaţiile rea­lizate care vor putea fi utilizate şi în cadrul proiectului. Apoi a urmat o vizită a oraşului Ceuti cu ajutorul aplicaţiei dezvoltate de HOPU în parteneriat cu Primăria locală. Ziua a doua a fost ­de­dicată prezentării exemplelor de bună practică aduse de fiecare partener. Au fost discutate aspecte legate de implementarea proiectului. A treia zi a fost dedicată identificării impactului pe care îl va avea proiectul cu ajutorul unei metode inovative propuse de partenerul danez. A fost prezentat logo- ul proiectului şi au fost aprobate elementele de identificare ce vor fi utilizate pe tot parcursul proiectului. Parte­nerul din Turcia a prezentat posibilităţile de utilizare a metodei <stoy­telling> pentru realizarea unei legături mai bune între generaţii dar şi pentru dezvoltarea companiilor şi organizaţiilor”, a declarat profesorul Cătălina Poştovei.

O altă inovaţie a proiectului este posibilitatea de a exploata diverse forme de atracţii turistice. Partene­rii implicaţi în proiect provin din domenii diferite, astfel încât poveştile vor fi foarte diferite. Dacă în vestul Iutlandei, în Danemarca, atracţiile sunt natura şi siturile istorice, în sud-estul României, în Buzău, accentul se va pune pe istoria vinului, în timp ce în Polonia se vor afla povesti şi locuri legate de cel de-al Doilea Război Mondial .

loading...
error: Content is protected !!