Actualitate

Dezastru demografic în șase comune din județ

În România avem localități în care nu s-a născut niciun copil în ultimii trei ani, deci cu natalitate zero. Și avem alte sute de localități în care în 2023 au venit pe lume cel mult cinci copii. Populația îmbătrânește și se stinge în liniște. În urmă cu zece ani altfel stăteau lucrurile, dar în prezent situația este printre cele mai grave.

Ocoliș, Râmet (ambele din Alba), Brebu Nou (Caraș-Severin) sau Bătrâna (din Hunedoara) sunt localități unde din 2021 nu a mai venit pe lume niciun copil. Tot în Alba, la Ceru Băcăinți, în ultimii trei ani s-a născut un singur copil. La fel și în Bunila (Hunedoara). În Bătrâna, anul de vârf al nașterilor a fost 1991, când au venit pe lume patru copii. Iar la Bunila, în 1993 s-au născut șase copii. De atunci, numărul lor a tot scăzut, an de an.

În 15 localități din România anul trecut s-a născut câte un singur copil. Printre ele se numără și trei comune din județul Buzău: Colți, Valea Salciei și Pardoși. Iar Blăjani, Chiliile și Mărăritești sunt printre cele 32 unități administrativ-terioriale din România în care s-au născut doar doi copii pe parcursul anului trecut.

Până în 2003, numărul nașterilor din mediul rural îl depășea pe cel al nașterilor de la oraș, cu circa 20.000 pe an. Ultimii 20 de ani s-a inversat această tendință, la oraș născându-se mai mult cu 21.000 de copii, potrivit datelor din 2023 ale Institutului Național de Statistică (INS).

În 2023, s-au născut puțin peste 150.000 de copii în România, un record negativ din 1930 încoace, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică. În 2022, au venit pe lume puțin peste 170.000 de copii, față de cei aproape 200.000 născuți în 2021.

Societatea se schimbă din punct de vedere demografic și nu doar în România. Conform datelor Eurostat, în ultimii 60 de ani schimbările sunt dramatice din acest punct de vedere. Aceste schimbări vin pe fondul unui declin demografic fără precedent. În asemenea condiții, numărul profesorilor va trebui redus consistent (nu vor mai avea cui să predea), producătorii de materiale-suport pentru școli sau cei de jucării își vor vedea afacerile în contracție, apărând și alte efecte economice indirecte.

Peste 70 la sută dintre cupluri spun că momentan nu își doresc copii. Aspectele financiare – situația financiară și incertitudinea cu privire la siguranța locului de muncă – sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil.˝

Articole similare