marți, 24 noiembrie 2020

Despre amante şi mitocănie

Văd că, în speţa potenţialei doamne Dragnea, se împiedică lumea în nuanţe terminologice…

Amantă însemna, la ­ori­gini, iubită. Ca şi ibovnică, un sinonim care vine în română din slavă. Rădăcina latinească este verbul ,,amare”, care se traduce prin a iubi. Şi pe care-l regăsim în mai toate limbile romanice: ,,amare” în italiană, ,,amar” în spaniolă şi în portugheză, ,,aimer” în franceză.

Cu timpul, cuvântul a căpătat conotaţii peiorative. Şi a ajuns să desemneze şi – dar nu numai – parte­nera/partenerul cu care ai o relaţie adulterină, extraconjugală. Dar conform ultimei ediţii a DEx-ului, definiţia amantei/amantului este ,,persoana care întreţine relaţii de dragoste cu o persoană de alt sex, fără a fi căsătorit cu aceasta”. Sigur, nu-i exclus ca lingviştii să lucreze la o nouă definiţie, pornind de la reinterpretarea iubirii însăşi, ca nemaiţinând cont de sex. Deşi aici domnul Dragnea, susţinător declarat al familiei tradiţionale, s-ar putea să facă opinie separată!

Fondul problemei rămâne acelaşi. Că-i spunem amantă, iubită, logodnică sau concubină, domnişoara cu pricina n-avea ce căuta la congresul PSD. Şi cu atât mai puţin alături de liderii partidului.

Nu contează că domnul Dragnea e divorţat, nici că domnişoara Tănase e de vârsta fiicei lui sau dacă urmează să-şi pună pirostriile. Grotescul situaţiei stă în altceva.

În mesajul transmis miilor de tinere pesediste. Anume că, dacă ai norocul să te iubească ,,Daddy”, prinzi un loc în rândul din faţă! Iar asta e o probă crasă de mitocănie. Cuvânt pe care nu cred că trebuie să-l mai explic.

2 COMENTARII

  1. Ce a vrut Dragnea sa arate asezand-o in primul rand la „congresul sclavilor „PSD_isti? Ca este asemenea idolului sau basescu,alt imbecil securist ce si-a facut ibovnica ministru.Si de ce nu,sa ne arate o viitoare ministru .Interesant este ca peste 90% dintre aceste „amante,ibovnice,iubite,concubine,metrese,tiitoare ” sunt BLONDE si TOANTE.Mai este nevoie sa exemplificam? Iar daca romanii numesc astfel de „dame” curve,tarfe,boarfe,parasute sau altfel nu trebuie sa mire si ingrijoreze,ne gandim cu teama ce zic strainii de „blondele din politica romaneasca”ddupa „reprezentatiile” de rasul curului ale acestora pe meleaguri si prin institutiile internationale.VA MI MIRA SAU AR TREBUI SA MAI MIRE PE CINEVA CUM NE PRIVESC SI TRATEAZA ACESTIA?

  2. Este lucrul cel mai palpabil pe care l-a aratat Liviu Dragnea congresului, restul facand referiri doar la orizonturi de timp foarte indepartate-2040.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!