vineri, 14 august 2020

Deputaţii PSD Buzău, strâns uniţi în jurul lui Daea

Camera Deputaţilor a respins, miercuri – cu 93 de voturi pentru, 150 de voturi contra şi 25 de abţineri -, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, intitulată ,,După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”. Toţi cei 132 de deputaţi PSD prezenţi la şedinţă au votat împotriva moţiunii, la fel de uniţi fiind şi deputaţii opoziţiei (PNL, USR şi PMP), care au votat în bloc împotriva ministrului Petre Daea. La ALDE s-a înregistrat o singură ieşire din front, deputatul de Olt Mihai Niţă, care a votat în favoarea moţiunii. De asemenea, toţi deputaţii UDMR s-au abţinut.

Rezultatul a fost aproape identic cu cel înregistrat în cazul moţiunii simple depuse împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, în data de 12 septembrie, înainte de şedinţa Comitetului Exe­cutiv al PSD la care s-a pus în discuţie plecarea lui Liviu Dragnea de la şefia partidului şi a Camerei Deputaţilor.

De notat că în sală au fost prezenţi, şi l-au susţinut pe ministrul Agriculturii prin vot,  toţi ­de­putaţii social-democraţi de Buzău, aceiaşi pe care Daea îi certa, la ei acasă, imediat după apariţia ,,scrisorii celor trei”, pe care organizaţia social-democrată buzoiană a susţinut-o in corpore: „Nu prin scrisori se rezolvă pro­blema într-un partid. Şi, ca un om mai în vârstă, cu părul alb, un om care înţelege ce înseamnă democraţia într-un partid, înţelege ce înseamnă ierar­hia într-un partid, spun că t­rebuie să ne respectăm, să respectăm preşedintele, să respectăm structurile partidului, şi, în interiorul partidului putem discuta orice, nu prin scrisori. Eu mi-aş dori să nu vorbim, să nu corespondăm prin scrisori, ci să ne uităm unul la altul, faţă în faţă în structurile partidului, să discutăm ca oameni de partid, ca bărbaţi ce suntem, ca oameni care ne cunoaştem, care am crescut în acest partid, ne-a validat partidul într-o serie întreagă de funcţii, iată, şi pe mine, şi nu aş putea vedea o soluţie în această direcţie. Ci, dimpotrivă, dacă ai ceva de spus – şi e firesc să fie, este un partid mare, este diversitate de opinii care trebuie respectată – trebuie să se desfăşoare în structurile partidului şi nu prin scrisori”, a spus Daea, miercurea trecută, la Buzău, unde a fost prezent la des­chiderea Târgului ,,Toamna Buzoiană”.

Semnatarii moţiunii l-au acuzat pe ministru că este ,,incapabil” să se ridice la înălţimea funcţiei sale, gestionând dezastruos prevenţia, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în România. Li­be­ralii au afirmat că lipsa de acţiune şi de viziune a ­mi­nistrului Agriculturii a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei, fiind afectate la acest moment, la nivel naţional, 13 judeţe, iar numărul localităţilor depăşind 200. Potrivit iniţiatorilor moţiunii, nici până acum nu se cunoaşte cuantumul exact al despăgubi­rilor pentru pagubele cauzate de pesta porcină africană.
,,Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie. Actuala moţiune simplă vine să sancţioneze gravele derapaje din domeniul securităţii alimentare şi combaterii epizotiilor, atribut al ministrului conform Hotărârii de Guvern nr. 830/2016. Din momentul în care a apărut primul focar de pestă porcină africană în România, am auzit de la actualul mi­nistru al Agriculturii doar scuze şi motivaţii despre cum nu poate sau de ce nu poate să acţioneze, pasând întreaga responsabilitate fie Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fie medicilor veterinari, fie Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, fie centrelor locale de combatere a bolilor, fie prefecţilor din judeţele respective”, susţin semnatarii moţiunii.
Potrivit acestora, ,,dezinteresul, ignoranţa, lipsa asumării de responsabilităţi, bâlbâiala autorităţilor, tardivitatea aplicării unor măsuri, blocarea luării unor măsuri, ascunderea probelor, dezinformările ­pu­blice, neimplicarea unor factori instituţionali care aveau obligaţii legale în gestionarea crizei au generat haos şi au condus la neîncrederea populaţiei, a crescătorilor, a fermierilor şi a tuturor celor afectaţi în autorităţi şi în măsurile luate de acestea”.

1 COMENTARIU

  1. Ca sa faci scut unui caraghioslac de om (fiind el chiar ministru) , inseamna ca esti tot atat de citit si de „maret”, inseamna ca mult mai este puterea lui Dumnezeu, daca au ajuns sa ne conduca astfel de oameni.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!