joi, 22 octombrie 2020

Decizii de ultim moment în privința scenariilor impuse de pandemia Covid 19 după care vor funcționa școlile buzoiene

Școala din Cernătești ar trebui să funcționeze de luni, potrivit ultimelor decizii luate la nivelul Ministerului Sănătății de comun acord cu Ministerul Educației, după scenariul roșu din cauza numărului mare de persoane infectate sau mai exact a ratei mari de persoane infectate cu Covid 19 calculată la nivelul comunității.

Practic, la procentul de 3.94 cazuri de COVID-19 la 1000 de locuitori s-a ajuns la Cernătești din cauza focarului de la căminul din Aldeni, și nu din cauza cazurilor din comunitate. Astfel,acele cazuri  de infectare au fost depistate în centrul de îngrijire a bătrânilor  de la Aldeni, adică într-un singur focar ce nu are legătură cu comunitatea și cu atât mai puțin cu unitatea de învățământ.

Autoritățile de la Casa Albă împreună cu reprezentanții DSP Buzău au discutat astăzi într-o ședință despre situația acestei școli care se află acum în situația de a funcționa după scenariul roșu, adică copiii să înceapă școala de acasă, iar cursurile să se desfășoare în totalitate online și au decis să transmită o propunere către  Institutul Național De Sănătate Publică (INS), propunere care, dacă ar fi aprobată, ar scoate această școală și multe altele din țară aflate în situații similare din scenariul roșu.

Pe de altă parte ar aduce modificări și în ceea ce privește deciziile care ar putea fi luate și în alte comunități buzoiene.

Astfel, această propunere ar ajuta mult  și deciziile din alte comunități în care rata de infectare calculată a fost mult mărită din cauza focarelor, care înseamnă de fapt infectări punctuale, și nu infectări comunitare care ar putea afecta și populația școlară.

Iată ce a declarat Denisa Baciu, Purtător de cuvânt al Instituției Prefectului referitor la decizia care a fost luată astăzi în cadrul ședinței prefecturale: „S-a transmis o propunere către INSP prin care rata de infectare să fie eliminate focarele și pentru municipiul Buzău și la Pătârlagele și la Cernătești. Dacă răspunsul va fi unul pozitiv, se va da la o parte cifra de pozitiv de la Cernătești și vor rămâne cu zero cazuri active, ceea ce îi va duce către scenariul verde. Dacă răspunsul va fi negativ se va merge pe scenariul roșu cel puțin până la data recalculării, care probabil va fi peste o săptămână. Și, dacă nu se vor mai înregistra cazuri noi la Cernătești, se va stinge focarul de acolo. Noi am făcut această solicitare să se elimine cazurile acelea din rata de infectare, pentru că toate sunt izolate într-un singur loc, doar în acel centru social, și nu sunt persoane din comunitate pozitive.”

După ce se va primi decizia INSP, la nivelul Instituției Prefectului va avea loc ședința Comitetului pentru Situații de Urgență în care se va stabili care va fi scenariul pentru reluarea cursurilor în școlile buzoiene și se va da o hotărâte în acest sens pentru toate școlile.

loading...
error: Content is protected !!