joi, 09 iulie 2020

De ziua lor / Persoanele vârstnice, sărbătorite la Consiliul Judeţean

  • Nevoia de socializare poate fi o capcană pentru persoanele aflate la vârsta a treia

   Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este marcată, la nivelul administraţiei judeţene, în fiecare an, în jurul datei de 1 octombrie, pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea lor de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială. 1 ocotmbrie l-a găsit pe preşedintele Consiliului Ju­deţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, alături de bătrânii insituţionalizaţi, de aceea, ieri, cu sprijinul Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice s-a întâlnit cu alţi bătrâni. ,,Ieri (nr., 1 octombrie) am avut o altă întâlnire emoţionantă, cu oameni în vârstă care sunt în centrele noastre ale Protecţiei Sociale. A fost o întâlnire emoţionantă şi felicit conducerea Direcţiei pentru că ne-am întâlnit cu bătrânii din Pogoanele şi Năeni, într-o singură locaţie, la Smeeni”.

Întâlnire încărcată de emoţie

   În faţa unei săli pline cu bunei şi bunici, el însuşi bunic a doi nepoţi, aşa cum a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean al persoanelor Vârstnice, Gheorghe Bălăceanu, preşedintele CJ, Petre Emanoil ­Nea­gu le-a adresat urări de bine, de ani îndelungaţi cu sănătate şi le-a reconfirmat preţuirea, respectul şi tot sprijinul de care au nevoie, reamintind tuturor celor de faţă cât de frumoşi sunt bătrânii noştri, pentru că frumuseţea lor se naşte tocmai din anii pe care-i poartă de acum pe umerii obosiţi de grijile unei întregi existenţe, pentru că ei sunt cei care au dat cândva viaţă pentru viaţă, că ei sunt cei care au făcut multe sacrificii în atâta amar de ani cât poate cuprinde dragostea lor de copii şi nepoţi, niciodată secată.

   „Astăzi a fost o zi emoţionantă pentru mine şi cred că nu numai pentru mine. A fost o întâlnire cu reprezentanţii ai Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice. Au fost în număr mare. A fost o zi emoţionantă pentru că astăzi, în faţa noastră, a autorităţilor şi nu numai s-a perindat o întreagă istorie. Este istoria vie a noastră, a României. Noi le-am transmis un gând bun, alături cu sufletul, către persoanele vârstnice. Noi trebuie să avem grijă de persoanele în vârstă, pentru că sunt oameni care au pus umărul la făurirea istorieri noastre, la dezvoltarea societăţii, care au dat viaţă, care prin eforturile pe care le-au făcut de-a lungul a zeci de ani ne fac să fim ceea ce suntem astăzi şi tot timpul trebuie să ne gândim că vom ajunge şi noi în aceeaşi situaţie. Este normal să-i tratăm ca pe nişte înţelepţi, care au făcut tot ceea ce trebuie pentru societate, şi nu ca pe nişte asistaţi”, a precizat preşedintele CJ Petre Emanoil Neagu.

Biserica şi Poliţia, alături de vârstnici

   Alături de preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, la întâlnirea cu bunicii  s-a aflat pr. prof. dr. Mihail Milea, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Sfântul Sava, care are în grija sa câteva cămine pentru bunei şi bunici, dar şi în calitate de părinte spiritual al multora dintre bătrâni. Mesajul lui, un îndemn pentru  toţi buzoienii  de a  trăi în pace, bucurie în familie, în societate, mai ales, ajutând pe cei bolnavi, pe orfani, pe bătrâni, pe săraci şi pe cei care sunt însinguraţi şi întristaţi, a ajuns la sufletele tuturor.

   Preşedintele Consiliului Jude­ţean al Persoanelor Vârstnice, Gheroghe Bălăceanu, a dat citire mesajului forurilor tutelare, şi a încheiat cu o frumoasă poezie dedicată celor aflaţi la vârsta de aur.

   S-a alăturat la această întâlnire şi un reprezentant al IPJ Buzău din cadrul Compartimentului Analiza şi prevenirea Criminalităţii. Este vorba despre scms de poliţie Emilia Mihăilescu care le-a vorbit persoanelor în vârstă despre pericolele la care se expun atunci când  primesc în locuinţă şi în viaţa lor persoane necunoscute care se arată prietenoase.

   „Vă mulţumesc că am ocazia şi onoarea să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Vă urez la mulţi ani şi să ne trăiţi!”, a deschis discuţia ofiţerul de poliţie, care a continuat cu referiri la informaţii utile celor în vârstă pentru a fi şi a rămâne în siguranţă. Şi a punctat faptul că persoanele în vârstă se află în atenţia poliţiştilor pentru că au câteva caracteristici care le induc cu uşurinţă în sfera victimelor potenţiale. „Aş vorbi de afectarea simţurilor în general, care vă pot face cu uşurinţă victime ale accidentelor rutiere”, a spus ofiţerul de poliţie. Problema cea mai spinoasă este însă alta. „Poate că cea mai problemă apare atunci când persoanele vârstnice se regăsesc în situaţia de a se însingura, de a ajunge să ducă o viaţă izolată pentru că partenerul de viaţă nu mai este, întrucât copiii îşi văd de familii şi de treburile lor şi pentru că  nu le mai deschide mai nimeni uşa locuinţei, pentru că se consideră că nu mai au foarte multe de oferit, pentru că pensiile sunt mici şi au foarte multe probleme. Şi atunci apare nevoia de socializare. De aici există vulnerabilitatea cea mai mare a persoanelor vârsnice, să intre în contact cu ceilalţi. Şi atunci când cineva vine la uşa persoanei ­vârst­nice şi pare foarte amabil şi vrea să-şi petreacă timp cu persoana respectivă îi câştigă încrederea. Crede că vine cu bună intenţie şi cu bună credinţă, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă aşa”, a mai spus ofiţerul de poliţie Emilia Mihăilescu.

   A fost prezentă în sală şi fosta prşedintă a Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice. Iată ce ne spune despre această întâlnire de suflet: „E o sărbătoare binevenită, mai ales că în timpurile acestea foarte grele este dificil să acordăm un semn de recunoştinţă persoanelor vârstnice. Avem la ce să privim având în vedere aportul societăţii dintotdeauna. O persoană vârstnică are această datorie să fim activi, şi să fim buni îndrumători celor  care vin după noi”, a spus Floarea Dimian, preşedinta Asociaţiei Persoanelor Vârstnice din Berca.

   La finalul întâlnirii, toţi buneii şi bunicile au plecat acasă cu pachete cu alimente oferite, unele dintre ele, chiar de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

loading...
error: Content is protected !!