luni, 01 iunie 2020

De unde vine tradiţia de Valentine’s Day

Valentine’s Day a devenit un simbol al iubirii şi romantismului, însă viaţa Sfântului Valentin a fost departe de imaginea idi­lică a unui tânăr îndrăgostit.

Potrivit stirileprotv.ro, Sfântul Valentin a fost un preot creştin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea.  El obişnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creştini, persecutaţi pe atunci în Imperiul Roman. De aici a venit probabil şi reputaţia lui de protector al îndrăgostiţilor. Sfântul Valentin a fost arestat şi torturat, ca să renunţe la credinţa lui. A fost decapitat în anul 269.

Înainte de martiriul său, spune o legendă, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarbă şi căreia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri nu a putut să fie fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei şi semnat  “Al tău, Valentin”, este considerat primul “bileţel de dragoste”. Tradiţia este acum dusă mai departe de îndrăgostiţii din întreaga lume, însă bileţelele nu mai au acum trista semnificaţie a unui mesaj de rămas-bun.

Iniţial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu şi jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris, în Parlement of Foules (1382), despre această zi ca fiind cea în care ,,orice pasăre îşi alege perechea”. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al II-lea al Angliei şi Anna de Boemia.

Curând, romantismul asociat cu Ziua Sfântului Valentin a devenit o tradiţie în literatura medievală a cavalerilor. De asemenea, nobilii din societatea engleză a acelor vremuri au început să trimită iubitelor sau soţiilor scrisori de dragoste, semnate ,,al tău, Valentin”.

{i femeile au început să folosească această zi pentru a face declaraţii de dragoste, fiind celebre versurile „Ofeliei” din piesa lui William Shakespeare, Hamlet. „Mâine-i Sfântul Valentin/ Dis de dimineaţă/ La fereastra iată-ţi vin, /Ca să-ţi fiu mireasă…”

Începând cu anul 1979, o ­edi­tură britanică a produs felicitări de Sfântul Valentin care conţineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginaţie să compună propriile mesaje. Astfel a apărut şi tradiţia schimburilor ano­nime de biletele.

În secolul al XIX-lea, aceste cărticele cu mesaje erau atât de populare încât au început să fie făcute pe bandă rulantă, în fabrici. În prezent, se estimează că, în fiecare an, aproximativ 15 ­mi­lioane de felicitări sunt trimise prin Internet, deşi felicitările clasice au încă o mare căutare, mai ales în rândul copiilor şi al elevilor.

loading...
error: Content is protected !!