vineri, 16 aprilie 2021

De la 1 iunie vor intra in vigoa­re noile reguli referitoare la des­fasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta

Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Sanatatii si-a propus sa nu incarce suplimentar programul medicilor implicati in astfel de garzi, stabilind in acest sens infiintarea centrelor de permanenta de catre grupuri de sapte cadre medicale, fata de cinci, cat este prevazut la momentul actual.

 

Printre noutatile normelor care se vor concretiza de la 1 iunie se numara posibilitata medicilor de a fi platiti suplimentar in cazul centrelor de permanenta organizate in cabinete de medicina de familie, respectiv cu 6,4 lei pe ora in plus fata de cat primesc acum.

De asemenea, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale incadrate la cod verde, pentru care se pot acorda consultatii specifice de catre medici la centrele de pemanenta, precum si la domiciliul pacientilor.

Alaturi de regulile stabilite pentru medicii care vor asigura garzile in cadrul centrelor mentionate, este prevazuta si o serie de obligatii pentru autoritatile locale, referitoare in special la latura financiara. Acestea trebuie sa asigure personal auxi­liar necesar centrului de permanenta, daca pun la dispozitie si spatiul corespunzator functio­narii si respectiv paza pentru cabinetele participante la activitatea centrului, indiferent de forma de organizare a acestuia. In situatia in care au pus la dispozitie spatiul, tot autoritatile locale trebuie sa asigure dotarea minimala, utilitatile si plata acestora, necesare functionarii centrului de permanenta.

In ceea ce priveste centrele de permanenta din judetul Buzau, la momentul actual nu functioneaza niciunul in contract cu CJAS. La finalul anului 2003 au fost infiintate 8 asemenea centre in judet, dintre acestea continuand sa functioneze pana in 2009 doar doua. DSP Buzau a mai facut o incercare de a infiinta alte 6 asemenea centre, initiativa fara succes, pe fondul lipsei de spatiu, a refuzului medicilor, dar si a legis­­latiei care sa impuna obligativitatea asigurarii continuitatii pentru asistenta medicala primara in centrele de permanenta.

Monica BANICA

loading...