joi, 26 noiembrie 2020

De ce vinde Holzindustrie Schweighofer pădurile din judeţul Buzău de pe urma cărora a profitat financiar ani de zile

Grupul austriac Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, aflat în ultima perioadă sub presiune după ce mai multe reţele de bricolaj au anunţat că nu mai cumpără produse ale sale, a făcut public, luni, că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

„Pădurile deţinute de Cascade Empire însumează 14.283 hectare, localizate în regiunile Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ şi Suceava”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Cascade Empire achiziţionase pădurile respective între anii 2003 şi 2011 şi are în prezent 19 angajaţi, incluzând personalul diviziei de management forestier, iar întreaga echipă va fi preluată de noul proprietar, potrivit companiei.

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, cu un total de circa 3.100 angajaţi. În judeţul Buzău, compania austriacă deţine un depozit intermediar în gara Nehoiaşu, depozit supus recent unor controale urmare a scandalului în care este implicată societatea austriacă, care a debutat în urma unui documentar şi a unor suspiciuni conform cărora ar fi achiziţionat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale. Iar judeţul Buzău a intrat astfel în hora controalelor pe care Ministerul Mediului le-a impus faţă de concernul austriac Holzindustrie.

Compania a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României. În iulie 2017, retailerul de materiale de construcţii şi amenajări interioare Leroy Merlin a anunţat că a exclus, în perioada martie-iunie 2017, din lanţul său de aprovizionare, 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, deoarece aceştia nu aveau certificare FSC (Forest Stewardship Council).

Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt România anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer.

În februarie 2018, compania a anunţat că, în medie, 70 de camioane sosesc pe zi la fabricile de cherestea din România şi a menţionat că a implementat un sistem prin care identifică transporturi neconforme şi le refuză.

Greengold Group, cu sediul în Stockholm, este controlat de fondul de investiţii Greengold Capital şi fondat de Sorin Chiorescu, cu dublă cetăţenie, română şi suedeză, fondul de investiţii al acestuia având în timp operaţiuni de peste 500 milioane dolari în zece ţări. Pe piața locală, Greengold a vândut terenuri către diferite companii, precum Ikea, într-o tranzacţie de peste 33.000 hectare, retailerul suedez devenind astfel cel mai mare proprietar privat de păduri. Recent, Bloomberg afirma că Greengold European Capital ar fi deţinut de Harvard Management, fond de investiţii al celebrei universităţi, la un moment dat cel mai mare proprietar de păduri din România, până la vânzarea către Ikea, printr-o serie de vehicule de investiţii.

Există însă suspiciunea că, de fapt, pădurile vor ajunge şi de această dată în proprietatea IKEA, printr-un mecanism pus la punct în urmă cu câţiva ani.

De ce este important: Schweighofer, controlat de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, este mai mare jucător din industria românească de profil, procesând anual 1,2 milioane de metri cubi de cherestea produsă în România (echivalentul a 71% din producţia totală de cherestea). De asemenea, grupul importă 1,2 milioane de metri cubi de buştean pe an, cantitatea fiind prelucrată tot în fabricile din România. În 2016 a rămas liderul pieţei de prelucrare a lemnului, cu afaceri de 433 milioane euro.

Operaţiunea de cedare a pădurilor este efectuată prin vânzarea subsidiarei Cascade Empire S.R.L. (Cascade Empire) şi a diviziei de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către GreenGold Group. Schweighofer va păstra însă operaţiunile de prelucrare pentru a Asociaţia pentru Certificare Forestieră (Forest Stewardship Council), care a decis să retragă definitv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Holzindustrie Schwei­ghofer şi s-a disociat de aceasta. În urma acestei decizii, Schweighofer nu va mai putea vinde pe pieţele internaţionale.

La baza acestei hotărâri au stat numeroasele sesizări venite din partea World Wildlife Fund (WWF) şi a altor ONG-uri, care au acuzat de mai multe ori această companie că încalcă legea. De asemenea, activişti din trei ţări (Germania, România şi Austria) au înmânat o petiţie semnată de 250.000 de cetăţeni directorilor organizaţiei, la sediul organizaţiei din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă.

Petiţia adresată Boardului organizaţiei îi cerea acestuia să renunţe la Schweighofer şi să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schwei­ghofer, acest comitet a recomandat, încă din decembrie 2016, dezasocierea de „Holzindustrie Schweighofer şi de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer.”

Despre Holzindustrie Schweighofer şi încrengăturile dubioase cu societăţi ajunse peste noapte proprietare peste pădurile din Munţii Buzăului ori beneficiare de contracte la fel de suspecte cu ocoale silvice din nordul judeţului, OPINIA Buzău a relatat de nenumărate ori.

„În România se micşorează bucăţică cu bucăţică una din cele mai frumoase zone împădurite din Europa, cea a Carpaţilor. Unele defrişări sunt ilegale (…) Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate“, scria Der Spiegel într-un articol publicat în primăvara lui 2015 în ediţiile print şi online ale revistei.

Materialul analiza problema defrişărilor din arcul Carpaţilor, multe dintre ele considerate a fi ilegale, precum şi istoricul firmei Holzindustrie Schweighofer în România, care nu este deloc străină în judeţul Buzău, unde are la Nehoiu un depozit intermediar de material lemnos.

În urmă cu doi ani, poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Buzău au finalizat cercetările şi au trimis la Parchet două dosare în care sunt despletite iţele unor afaceri de miliarde cu lemn tăiat ilegal din zona Siriu.

Într-unul dintre dosare,  şeful Ocolului Silvic Siriu a fost reţinut şi a stat câteva zile în arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori. Aurelian Toader a ajuns în arest în urma unei descinderi a oamenilor legii. Odată cu el a fost trimis după gratii şi un bucureştean, Ion Musceleanu, care, prin utilizarea fără drept a unor documente şi fără acordul proprietarilor, a solicitat şi obţinut marcarea şi exploatarea unui volum de 832 m.c. material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare, având concursul şefului Ocolului Silvic Siriu. Faptele datează din 2011.

„Din verificările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în anul 2011, bucureşteanul, prin utilizarea fără drept a unor documente şi fără acordul proprietarilor, a solicitat şi obţinut marcarea şi exploatarea unui volum de 832 m.c. material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare. Buzoianul, având cunoştinţă despre conţinutul documentelor, a aprobat marcarea şi exploatarea masei lemnoase“, se preciza într-un comunicat de presă al IPJ Buzău.

În decembrie anul trecut, Aurelian Toader a fost trimis în judecată împreună cu alţi şapte inculpaţi, inclusiv Ocolul Silvic Siriu, într-un dosar de fals intelectual. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Pătârlagele.

Celălalt dosar, însă, face concret legătura cu Holzindustrie Schweighofer.

Potrivit anchetatorilor, tot cu sprijinul unor reprezentanţi ai Ocolului Silvic Siriu, o societate din Maramureş care desfăşura activitate de exploatare în zonă ar fi tăiat ilegal aproape 1.800 mc de lemn, masă lemnoasă care a ajuns, potrivit unor surse bine documentate, chiar în depozitul companiei austriece. Dacă într-un vagon de tren intră circa 45 de metri cubi de lemn, asta înseamnă că zeci de vagoane doar cu lemn tăiat ilegal din pădurile din nordul judeţului au luat drumul Holzindustrie Schweighofer.

Iar acesta este doar un exemplu de încrengătură care a dus la dezgolirea munţilor Buzăului.

Tăierile ilegale de păduri de pe zona Siriu – Gura Teghii – Nehoiu sunt instrumentate în multe alte dosare penale, fiind vorba despre furturi ce depăşesc în fiecare caz 5 mc de lemn.

Depozitul intermediar de la Nehoiu

Controalele efectuate în curtea companiei austriace pe prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer au demarat în 2015 şi s-au propagat în toată ţara, cuprinzând şi judeţul Buzău, la depozitul intermediar pe care societatea din Sebeş îl deţine în gara de la Nehoiaşu.

Scandalul în care este implicată societatea austriacă a debutat în urma unui documentar şi a unor suspiciuni conform cărora ar fi achiziţionat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale.

Judeţul Buzău a intrat astfel în hora controalelor pe care Ministerul Mediului le-a impus faţă de concernul austriac Holzindustrie.

De altfel, legăturile Holzindustrie Schweighofer cu judeţul Buzău au mai fost prezentate în paginile cotidianului OPINIA, cu referire la unul dintre furnizorii concernului austriac – SRN SilviRom GmbH, care detine în proprietate şi are drept de exploatare pe cele 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii care fac obiectul unui mega-dosar de corupţie în care sunt implicaţi doi foşti prefecţi de Buzău, funcţionari publici, oameni de afaceri locali dar şi foşti angajaţi ai Romsilva şi ITRSV Focşani, cei care ar fi trebuit să vegheze la integritatea fondului forestier al judeţului. În total este vorba despre 12 inculpaţi, fiind unul dintre cele mai stufoase dosare lucrate de DNA Ploieşti şi apoi trimis Curţii de Apel din Prahova.

SilviRom GmbH este al doisprezecelea furnizor de  lemn pentru corporaţia Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, grup patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Firmele unor politicieni, funcţionari şi afacerişti cu probleme penale taie pădurea şi vând buştenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucrează exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le încasează sunt ameţitoare, dezvăluind miza financiară a dezastrului din pădurile româneşti, notează Rize Project. SRN SilviRom GmbH a furnizat corporaţiei, în perioada 2013-2014, nu mai puţin de 39.333 metri cubi de lemn, pe care a încasat 11,8 milioane lei.

Mai importantă decât SRN SilviRom GmbH este Alredia SRL din Aiud, judeţul Alba, a doua ca importanţă în lista celor 12 după Regia Naţională a Pădurilor Romsilva cu direcţiie Silvice subordonate.

În urmă cu cinci ani, statul a livrat către austrieci buşteni în valoare de 168 de milioane de lei. Era 2013, deci ultimul an al contractului preferenţial cu statul, în baza căruia Schweighofer s-a dezvoltat timp de un deceniu. Fără directivă de la centru, Schwei­ghofer a mai câştigat licitaţii la direcţiile silvice din Vatra Dornei, Târgu Mureş (3,7 milioane de lei), Buzău şi Baia Mare (peste 1 milion lei).

Mulţi buşteni însă provin chiar din pădurile Buzăului, dar, din păcate, nimeni nu poate estima cât lemn a fost tăiat ilegal. Potrivit unor documente, Alredia a primit autorizaţie de exploatare în 2013 de la Ocolul Silvic Cislău şi, de asemenea, apare în documentele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului cu act de punere în valoare emis de Ocolul Silvic Vintilă Vodă. Maşinile  societăţii au fost însă văzute şi în zona Gura Teghii, unde una dintre firmele din concernul austriac, CASCADE Empire SRL, cu sediul în Sebeş, şi care are drept obiect de activitate tranzac­ţionare terenuri cu vegetaţie forestieră, administrarea fores­tieră şi comerţ cu lemn, deţine un Ocol Silvic. Întâmplare sau nu, societatea în cauză anunţa pe pagina oficială a grupului Schweighofer obţi­nerea acordului de mediu de la Agenţia de Protecţia Mediului Buzău pentru proiectul „Defrişare în vederea schimbării categoriei de folosinţă pentru construire reţea de drumuri forestiere Muşa“, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Gura Teghii. De unde şi concluzia că acolo nu urma să se construiască vreun bulevard.

1 COMENTARIU

  1. Este f. simplu. Le vand ptr. ca sunt „sub lupa legii”. Ei si-au facut treaba si au stors tot ce a putut, acum ne mai fiind rentabil, vinde tot. Gasesc ei alti tugurlani prin tarile lumii a 3-a , noi chipurile ne-am desteptat.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!