Actualitate

De ce refuză autoritățile buzoiene sacrificarea în masă a porcilor din jurul focarelor de pestă africană

Autoritățile județului Buzău nu vor recurge la uciderea în masă a porcilor din zona focarelor de pestă porcină africană, deși extinderea virusului pare de nestăpânit la acest moment. Decizia a fost luată în ședința de marți a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, însă nu este pentru prima dată când prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, pune în discuție acest subiect și cere punctul de vedere al reprezentanților Direcției Sanitar –Ve­terinare și pentru Siguranța Alimentelor și opinia membrilor CLCB.

Explicația refuzului de a lua măsuri radicale pentru stoparea extinderii bolii a fost justificată ieri de prefectul Carmen Ichim. Dacă, în 2018, cheltuielile cu măsurile reprezentanților DSVSA în focare și despăgubirile aferente pentru proprietarii porcilor uciși preventiv au fost de 42.847 lei, în 2019 sumele au urcat la 144.358 lei. Doar în acest an, valoarea despăgubirilor a fost de 88.220 lei, pentru 31 de exploatații cu 91 de porci din nouă localități. Doar pentru proprietarii din Căldărăști, Padina și Mărgineanu, despăgubirile pentru 65 de porci sacrificați preventiv în 24 de exploatații, depășesc 74.000 lei. Având în vedere că doar în zona Mărgineanu – Căldărăști – Padina ar fi aproximativ 2.600 de porci, la un preț de 1.100 lei pentru fiecare porc ucis preventiv, doar despăgubirile pentru proprietari ar depăși 2,8 ­mi­lioane lei.

Acesta este motivul pentru care cei respon­sabili cu gestionarea feno­menului spun că nu este o soluție uciderea în masă a animalelor aflate în zona focarelor de PPA. ,,Cred că vom umbla la despăgubiri și vom limita plata acestora, și atunci vom vedea dacă cetățenii nu-și mai iau măsuri de prevenție”, a precizat  prefectul Carmen Ichim. La rândul său, directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, medicul Ciprian Botezatu, a precizat că sunt localități unde măsurile preventive ce trebuie luate de administrațiile locale lipsesc cu desăvârșire, dar și localități unde cetățeni cu gospodării înconjurate de focare de PPA care au porci sănătoși. ,,Fără o conștientizare a fiecărui proprietar a riscurilor pe care le reprezintă pesta porcină africană și cât de ușor poate fi aceasta vecto­rizată, dublată de o activitate mult mai intensă de monitorizare și implicare a reprezentanților UAT-urilor, poate să fie un bilet câștigător în gestionarea acestei situații”, a precizat Botezatu.

A vândut porcul după ce anunțase autoritățile că prezintă semne de boală

În acest moment, în județul Buzău sunt înre­gistrate 53 de focare în șapte localități, cu 23 de porci morți și 300 uciși preventiv. Peste 100 de animale au fost sacrificate preventiv în ultimele zile doar în patru exploatații  din Amaru, localitate nouă pe harta focarelor de PPA din județ. Acolo, primul caz a fost anunțat la sfârșitul săptămânii trecute într-o exploatație cu 74 de suine, unde a fost descoperit un porc mort. Imediat s-a trecut la sacrificarea celorlalți 73. Un proprietar din vecinătatea primului focar a anunțat sâmbătă că un porc din gospodăria sa prezintă semen de boală. Până să vină rezultatele analizelor, omul vânduse doi dintre cei patru porci unui samsar de animale din județul Prahova.

Rezultatele au arătat că porcul bolnav era infectat cu PPA, iar autoritățile au intrat în alertă și la scurt timp au identificat cumpărătorul, din zona Sângeru, și autovehiculul cu care se deplasase la Buzău. A fost notificată DSVSA Prahova iar buzoianul se va alege, cel mai probabil, cu dosar penal din cauză că a vândut animalele fără documente legale, încălcând dispozițiile privind circulația animalelor în zona de focar.

Luni au fost uciși și porcii din gospodăria fiului acestuia, care locuiește în vecinătate și în apropierea primului focar. Probele recoltate au fost trimise la laboratorul de arondare și se așteaptă rezultatele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker