Monden

De ce a fost contestat Daniel Jinga când a fost numit director al Operei Naționale

Buzoianul Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București, a vorbit în mai multe rânduri despre gusturile sale muzicale și despre experiențele sale unice de pe scenă, dar și despre modul în care a fost contestat din cauză că a orchestrat mai multe concerte pop sau rock. Interesant este că respectivele comentarii negative au apărut în spațiul public abia după ce buzoianul, cetățean de onoare al municipiului, a acceptat funcția pe care o deține în prezent. „Canalul meu de YouTube cuprinde toate genurile de muzică. Și o să râdem puțin și o să spun că în momentul în care am primit această funcție am fost imediat atacat. Și cea mai mare vulnerabilitate a mea era că am dirijat concerte de pop și rock simfonic”, a declarat Jinga în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, citat de cancan.ro.

Daniel Jinga este acum  maestru de cor și director al Operei Naţionale, dirijor principal al Filarmonicii „Muntenia” din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, dirijor fondator al corului de cameră „Accoustic”. Însă diversele colaborări pe care le-a avut i-au adus mustrări din partea colegilor de breaslă, mai ales când a acceptat acestă funcție. „Am cântat cu Smiley! Unora li s-a părut un sacrilegiu, iar eu eram, deja, un incult, un… nu puteam să am aspirații înalte”, a mai dezvăluit Daniel Jinga.

O fire exuberantă și liberă, directorul Operei Naționale recunoaște, totuși, că nu crede că ar putea vreodată dirija un spectacol de… manele.  „N-aș cânta manele cu o orchestră simfonică, nu simt asta. Pe de altă parte, am pătruns în spiritul ăla de trăire autentică, îmi place, îi admir, nu pe maneliști, admir și oamenii care așa trăiesc, așa simt, acolo s-au născut, așa își exprimă sentimentele și emoțiile, dar nu sunt eu ăla”, a declarat buzoianul.

Reamintim că Daniel Nicolae Jinga, în vârstă de 44 de ani, originar din Buzău, a avut ca profesori și mentori pe Marin Constantin, Petre Crăciun, Stelian Olariu, Dan Mihai Goia, Valentin Gruescu, Sharon Hansen și Erwin Ortner. S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră „Madrigal” și dirijor fondator al Corului de cameră „Accoustic”, cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, renaștere europeană, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater,  Alexandru Dabija. În perioada ianuarie 2019–decembrie 2020, Daniel Jinga a fost Director Artistic al Operei Naționale București.

 

Articole similare