luni, 01 iunie 2020

De ce a ţinut morţiş directorul DSV să nu admită nici măcar posibilitatea apariţiei pestei porcine la Buzău?

Dacă ar fi o dăncilă, am putea spune despre directorul Direcţiei Sanitar Ve­terinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, medi­cul Ciprian Botezatu, că şi-a pus poalele în cap în momentul în care OPINIA a anunţat, sâmbătă după-amiază, din surse ale Autorităţii Naţionale, apariţia pestei porcine africane în judeţul Buzău. Cum nu este o dăncilă, nu vom putea spune că şi-a dat pantalonii jos şi că ne-a arătat oarece, ci doar că şi-a manifestat revolta dând o declaraţie unei publicaţii on-line, în care ne transmitea că ­fa­bulăm.

„Deocamdată vorbim de două suspiciuni (…) La ora la care vorbim (sâmbătă seară, n.r.) nu poate spune nimeni că e vorba de pestă porcină. S-au prelevat probe şi s-au dus la Bucureşti la laborator. Aşteptăm telefonul pentru a ni se comunica rezultatele. Se poate confirma existenţa virusului sau nu. Dar, ţin să o spun încă o dată, cine afirmă acum că e pestă porcină la Buzău fa­bulează”, ne-a gratulat, pentru a doua oară în interval de o săptămână, Ciprian Botezatu.

Aceasta după ce, în urma apariţiei în paginile OPINIEI a unei hărţi ­pu­blicate de Comisia Europeană – realizată din datele oficiale oferite de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi preluată de jurnalistul Cătălin Tolontan – şi-a exprimat public, pe Facebook, iri­tarea că o colegă i-a solicitat o declaraţie, care a fost folosită apoi în articolul ­res­pectiv, redactat nu de ea, ci de alţi doi colegi, dar a făcut şi aprecieri asupra calităţii propriu-zise a materialului în cauză.

Dar să revenim la oile – pardon, porcii! – din dotare. După ce a spus răspicat, sâmbătă, că oricine afirma, la acea oră, că pesta porcină africană a afectat Buzăul, ,,fabulează”, duminică dimineaţă şi-a modificat radical discursul: ,,În ceea ce priveşte evoluţia pestei porcine africane la nivelul judeţului Buzău, povestea pentru care suntem astăzi (duminică, n.r.) aici începe în data de vineri, când, în jurul orelor 15-16, am fost notificaţi de către medicul veterinar din zona Pătârlagele că i-a adus la cunoştinţă asistentul sanitar-veterinar că în gospodăria unei doamne din satul Lunca, din proximitatea oraşului Pătârlagele, după ce a făcut tratament două zile pentru o presupusă parazitoză la unul dintre porci, având în vedere că nu se înregistra îmbunătăţirea stării de sănătate, proprietara a găsit de cuviinţă să sacrifice pentru consum propriu porcul din proprietate. În aceeaşi zi, vineri după-amiază, o echipă operativă din Direcţia Sanitar Veterinară a plecat spre exploataţia gospodăriei de la Lunca unde au luat cunoştinţă de faptul că porcul fusese sacrificat, masa gastrointestinală şi organele ­fu­seseră aruncate de către ­res­pectiva doamnă într-o râpă din aproprierea proprietăţii pe motiv că erau extrem de parazitate, carnea punând-o în congelator, o parte preparată, o altă parte a consumat-o. Deoarece contextul epidemiologic de la acea dată, valabil şi astăzi, aspectul pestei porcine africane era unul la un nivel critic, iar orice stare de boală ar fi trebuit notificată, mai ales dacă era vorba de un porc febril, recoltate probe, duse la laborator şi toată conduita ar fi trebuit să fie alta, echipa nu a mai putut să recolteze probe biologice în direcţia pestei porcine africane, fiind obligativitatea noastră ca în caz de scarificări de necesitate sau cadavre sau porci morţi să recoltăm probe biologice, am mai găsit în proprietatea doamnei doar un os lung, matrice care putea fi analizată în laborator (…) Necropsierea cadavrului a fost efectuată de mine împreună cu virosulogul instituţiei în dimineaţa zilei de sâmbătă. Ca urmare a necropsiei, la nivelul splinei şi rinichilor au fost găsite leziuni specifice pestei porcine africane (subl. n.)”, a spus medicul Ciprian Botezatu duminică diminea­ţă, la întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce înţelegem noi din spusele directorului DSVSA? Că vineri seara, autorităţile alergau prin râpele din Lunca în căutarea intestinelor şi organelor porcului suspect de pestă. Iar în cazul celui de-al doilea porc, medicul Ciprian Botezatu a văzut sâmbătă dimineaţă, la necropsie, semnele evidente ale acestei boli. În schimb, cei care fabulau erau jurnaliştii care au anunţat apariţia bolii pe teritoriul judeţului.

Una peste alta, lăsând la o parte faptul că directorul Botezatu are, poate, alergie la jurnaliştii ,,nealiniaţi”, credem că ar fi de datoria sa să explice opiniei publice ce l-a făcut să amâne cu mai mult de o jumătate de zi gestul de a admite faptul că ar fi posibil să avem pestă porcină în judeţ. Dar, de fapt, poate că nu este treaba noastră să punem asemenea întrebări indiscrete, ci a altor autorităţi sau organe. Ale statului, bineînţeles.

7 COMENTARII

  1. La întrebarea, virusul ăsta îl poate aduce cineva intenționat în țara noastră ca să ne decimeze nouă milionul de porci pe care-l avem, Daea a răspuns evaziv. N-a fost în stare să mintă ca un politician veritabil. Respect Petre Daea.

    • Daea nu înțelege limba română, săracul, d-aia răspunde mai greu. Pesedeaua îi lasă pe țărani fără porci din incompetență și prostie. Nu e nicio conspirație la mijloc, e doar ciuma roșie în toată mizeria ei.

    • Așa greoi cum este a terminat șef de promoție la Agronomie! În perioada când chiar se învăța! Dar, probabil tu ești competent și bubui de inteligență și știi mai bine! Cel puțin posibilitatea de a schimba oricând conducerea țării, este genială!

    • Și de altfel accentul nu trebuie pus pe „oricând” ci pe „fără vărsare de sânge”. Dar așa e când citim fără să înțelegem despre ce e vorba… De, dacă îl avem ca idol pe Daea!

  2. Incompetenți aroganți puși în funcții cu sprijin politic pesedist, cu salarii enorme, care știu despre ei că sunt vai mama lor și încearcă doar să-și păstreze scaunele.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!