Actualitate

De ce a ajuns criminalul de la Săpoca la Serviciul de Medicină Legală

Criminalul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca a fost dus, joi, la Serviciul de Medicină Legală pentru a i se recolta probe biologice pentru expertiza toxicologică. Astfel, se va stabili ce substanțe i-au fost administrate. Zilele următoare ar putea începe și expertiza psihiatrică solicitată de procurorul de caz, care vrea să se stabilească dacă individul a avut discernământ în momentul ­abo­minabilei fapte. Transportul lui Nicolae Lungu de la spital la SML s-a făcut sub paza lucrătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale a Inspectoratului de Poliție al județului Buzău. Individul a ajuns la SML în jurul orei 15, unde a stat mai bine de o oră.

Procurorul de caz a vrut să-l audieze marți, la spital, dar bărbatul a intrat din nou în sevraj. Miercuri însă starea lui s-a îmbunătățit și a putut răspunde la întrebările anchetatorilor. Nu este exclus ca individul să joace teatru, conștientizând gravitatea faptelor sale și că-l așteaptă ani grei de închisoare.

Marți, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au anunțat că s-a dispus urmărirea penală in rem pentru neglijență în serviciu și ucidere din culpă, precum și extinderea urmăririi penale în cazul atacatorului pentru tentativă la omor calificat și distrugere, el fiind cercetat inițial pentru omor ­ca­lificat.

Ministerul Sănătății a transmis joi că două victime ale ata­cului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca se află în continuare stare gravă.

Bărbatul transferat la Spitalul ,,Sfântul Pantelimon” este în continuare în stare gravă, dar ,,staționar”. Femeia internată în această unitate me­dicală solicită externarea și dorește să fie supravegheată în continuare la Buzău.

Totodată, una dintre pacientele transportate la Spital Universitar, care a fost operată, este în stare gravă, intubată, ventilată mecanic și instabilă hemodinamic. Cealaltă pacientă transferată care nu a necesitat intervenție chirurgicală și este în stare stabilă, fiind monitorizată.

Pacientul de la Spitalul Floreasca este stabil. ,,Ieri, la ­reeva­luarea CT leziunile intracerebrale apar ca fiind stabile – nici nu au evoluat, dar nici nu s-au resorbit. Astăzi, medicul ATI de salon este de gardă și a hotărât să încerce oprirea sedării”, se arată în informarea Ministerului Sănătății.

Una dintre pacientele aduse la Spitalul Bagdasar, în vârstă de 83 de ani, este ,,staționară”, cealaltă pacientă de 62 de ani este programată luni pentru operație.

La cel de-al treilea pacient de 60 ani care este în tratament “conservator” nu se consideră oportună operația “cel puțin momentan”.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etanolic a atacat mai mulți pacienți cu un stativ de perfuzii. Și-au pierdut viața trei pacienți pe loc, unul la scurt timp la UPU, iar un altul câteva ore mai târziu. În total, cinci oameni au murit  și opt sunt răniți, doi în stare critică.

Ce s-a întâmplat în saloanele morții

Până duminică, cv-ul lui Nicolae Lungu, de 38 de ani, din Săgeata, era o înșiruire de beții și ratări. Locuia doar cu mama lui. Practic, nu avea viață în afara alcoolului. S-a învățat atât de mult cu stările de după beții, încât se prezenta singur la spital, cerând să fie internat și tratat.

Vineri, 16 august, a făcut la fel. S-a prezentat la Spitalul Județean apoi a fost internat Spitalul Săpoca. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Nicolae Lungu, a luat un stativ pentru perfuzii și și-a lovit colgii de salon până le-a spart craniile.

Atrocitatea s-a petrecut în clădirea principală a Spitalului. Aici sunt camera de gardă, cabinetul asistentelor, saloanele cu regim normal, dar și camerele pentru cei periculoși. În noaptea de sâmbătă spre duminică, erau de serviciu: un medic, 7 asistenți, 3 infirmiere și 2 supraveghetori pentru bolnavii cu risc de agresiune. Nicolae Lungu a fost tratat în timpul zilei, la camera de terapie intensivă, cu perfuzii, și apoi a fost dus în salonul pentru bărbați. Nu ridica probleme, nu a solicitat o rezervă, așa că a fost lăsat acolo.

În salon erau 8 bărbați, inclusiv Lungu. La ora 3.00, sâmbătă spre duminică, o asistentă a vizitat salonul. Lungu era treaz. Femeia l-a întrebat dacă se simte rău sau dacă are nevoie de ceva, dar omul ar fi spus ”Sunt în regulă!” și s-a așezat pe patul său.

Audiat de polițiști și procuror, Nicolae Lungu avea să se declare mirat de acuzele care i se aduc. A spus că el a lovit ”niște păpuși”. La 3:30 (după audieri, se pare că ora atacului a fost, de fapt, 3:17), a luat un stativ de perfuzii din salon. Lungu i-a lovit pe toți cei 7 ”colegi” de salon. Bolnavii dormeau și nu au avut reacții. Lungu a ieșit din salon. Pe culoar avea de ales: în stânga era camera de gardă a asistentelor, în dreapta era salonul de femei. A luat-o la dreapta.

Prima femeie lovită nu a mai stat „păpușă”, ci a strigat, alertând personalul din clădire. Din păcate, aceasta se pare că este și femeia, de 38 de ani, care a murit, câteva ore mai târziu, la spital. Din acel moment, Lungu a început să lovească necontrolat. Din salon a scăpat nerănită doar o bătrână de aproape 100 de ani.

 

Apoi Lungu a fugit pe geam. Desfăcuse stativul și a folosit vergeaua cu cârlig pentru a îi ține pe toți la distanță. Mergea spre ghereta paznicului și poate că și pe acesta l-ar fi așteptat o soartă crudă, dacă ucigașul nu ar fi dat peste polițiștii care tocmai aduseseră la Săpoca un bețiv scandalagiu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker