ActualitateCultură

Darurile lui Moș Nicolae, în tradiția populară

Pe 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cunoscut popular și sub numele de Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae face parte dintre sfinții cu mare ținere la români. În popor se spune că iarna începe în această zi, când își scutură barba sfântul și începe să ningă, se arată în „Ghidul sărbătorilor românești”, de Irina Nicolau. Cu această sărbătoare se deschide o lună de sărbători de iarnă, care durează până la 7 ianuarie, când este celebrat Sfântul Ioan Botezătorul.

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și sunt nerăbdători să afle ce cadouri le aduce Moș Nicolae.

Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta dăruiește dulciuri și fructe copiilor cuminți, în timp ce aceia care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă.

Obiceiul de a dărui copiilor dulciuri și o nuielușă este o inovație a orașului, o prefigurare a lui Moș Crăciun cel atoatedăruitor.

Cine a fost Sfântul Nicolae

În România, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți. Viața sa este cunoscută de multă vreme. În secolul al XVII-lea, deja era tradusă întreaga colecție de vieți de sfinți care se utilizează și astăzi în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, povestea vieții sale a fost citită, povestită și repovestită la predică, dar și la șezători, în nopțile lungi de iarnă, în preajma sărbătorilor.

Viața Sfântului Nicolae (270 – 343) este cunoscută dintr-un manuscris grecesc din secolele V – VI, din variante mai târzii, în greacă și în slavonă, iar în vestul Europei, din <Legenda aurea>, operă scrisă în latină de către Jacques de Voragine. Se știu destul de puține despre el. Se pare că a fost închis și torturat în timpul persecuției lui Dioclețian și eliberat în timpul împăratului Constantin cel Mare. A participat la Sinodul de la Niceea, în anul 325, unde a apărat credința creștină de erezia lui Arie”, spune Ana Pascu, muzeograf la Muzeul Național al Țăranului Român. De aceea, Sfântul Nicolae este considerat drept un mare apărător al Ortodoxiei.

Moș Nicolae, vestitorul iernii

Numele Sfântului Nicolae a fost legat și de observațiile astronomice populare. În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. Pe  6 decembrie, moșul își scutură barba lui sură și începe prima ninsoare.Mai important decât toate este faptul că Sfântul Nicolae reprezintă o geană de nădejde. Poate că nu se sfârșește lumea, poate că vine primăvara iar…Țăranii au observat că soarele nu răsare întotdeauna în acelaşi loc, ci în locuri diferite între est şi sud. „De sărbătoarea Sfântului Nicolae, spuneau bătrânii, soarele răsare la miazăzi şi, începând cu această dată, alungat de Sfântul Nicolae, începe să răsară tot mai spre miazănoapte, până la Sfântul Toader (în preajma echinocţiului de primăvară), care îl alungă din nou înspre miazăzi. Sfântul Toader păzeşte cerul la miazănoapte, iar Sfântul Nicolae, la miazăzi, ca să nu-i permită Soarelui să fugă, îngrozit de răutăţile pe care le vede ziua pe pământ. Se mai zice că, atunci când e gata să ajungă la Sfântul Toader, Soarele ia cu sine nouă babe rele şi aduce ninsori, ploi şi vreme rea, doar-doar va scăpa nevăzut de Sântoader! Dar Sântoader are şi el nouă cai şi cu ei fugăreşte Soarele şi îl ajunge din urmă, după câteva săptămâni bune! Şi uite aşa se plimbă Soarele pe cer între Sfântul Teodor şi Sfântul Nicolae şi, credeau bunicii noştri, într-o zi va scăpa, nu pe la Sfântul Toader, care e tânăr şi are cai, ci pe la Sfântul Nicolae, care e bătrân şi nu are cai. Dar asta va fi abia la sfârşitul lumii”, mai spune Ana Pascu.

În popor se mai spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani. La mulți ani, urăm și noi tuturor celor ce poartă numele acestui sfânt!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker